Referendum nebude: ČR není připravena na syrské uprchlíky

Praha – Česká vláda nesouhlasí s kvótami, které určují evropským státům, kolik syrských uprchlíků musí přijmout. Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) není stát připraven na případný příliv tisíců uprchlíků. Kapacita uprchlických táborů představuje kolem 700 míst. Sám chovanec přitom v nedělních Otázkách Václava Moravce hovořil o tom, že by o přijetí lidí ze Sýrie mohlo rozhodnout referendum.

„Česká vláda nesouhlasí s tím, aby se do politiky Evropské unie dostal mechanismus přidělování kvót lidí, kteří se ucházejí a budou ucházet o azyl v jednotlivých evropských zemích,“ řekl na tiskové konferenci po jednání vlády Sobotka. „Domníváme se, že to musí být ponecháno na rozhodnutí jednotlivých členských států,“ dodal.

Kabinet Bohuslava Sobotky ministrovi dal mandát pro páteční jednání ministrů vnitra osmadvacítky. „Vláda mě vybavila taktéž mandátem, že nejsme pro závazné kvóty, tudíž ani otázka referenda nepřipadá v tuto chvíli v úvahu,“ dodal Chovanec. Podobný postoj ke kvótám podle něj mají i další země.

Pomoc nabízí prý ČR v zemích sousedících se Sýrií a až poté je ochotna jednat o tom, jestli je možné přijmout uprchlíky. „Na to nejsme kapacitně připraveni, finančně připraveni, o tom se ještě povede diskuse,“ řekl. Schválení závazných kvót by podle ministra mohlo pro Česko znamenat příliv i několika tisíc lidí. „Současná kapacita zařízení ministerstva vnitra, tedy uprchlických táborů, je 700 lidí,“ doplnil.

Ministr uvažoval o referendu, opozice to považuje za alibismus

Chovanec v OVM mluvil o možnosti nechat na rozhodnutí občanů, zda chtějí na svém území větší počet běženců, protože nejde o klasické uprchlíky, kteří by se jednou vrátili. Jde o Syřany, kteří by se integrovali do české společnosti. Upozornil na možné klady i zápory migrace. „Pokud migrace je osvícená, ti lidé vstupují do hospodářství, obohacují kulturu, pomáhají rozvoji… Na druhou stranu si musíme hlídat bezpečnostní riziko,“ poznamenal ministr.

Za tuto variantu si vysloužil kritiku opozičního poslance a člena výboru pro bezpečnost Daniela Korteho (TOP 09). I on si uvědomuje možná bezpečnostní rizika, odmítl však, že by o tom měli lidé rozhodovat v celostátním hlasování. „Jestliže pan ministr říká, že o něčem mají rozhodnout lidé v referendu, říká: Já nechci rozhodovat. To znamená - nechce dělat svoji práci. S tím já nesouhlasím, nechť vláda vezme to rozhodnutí na sebe, od toho si ji také lidé volí,“ řekl Korte v rozhovoru pro ČT.

Několikaletý konflikt v Sýrii si vedle množství obětí vyžádal také osm milionů vnitřně vysídlených a tři miliony uprchlíků. Tři čtvrtiny občanů žijí v chudobě, počet dětí ve školách se snížil na polovinu.