Ledovka zpožďuje vlaky, zastavuje tramvaje

Praha – Námraza od rána komplikuje provoz v Česku. Teploty kolem nuly nebo mírně pod ní. Výsledkem je ledovka skoro po celé republice. Klouzající auta, nehody, padající stromy pod nánosem ledu. Nejhorší situace byla na celém východě republiky. Situace je vážná na železnici hlavně na Moravě, kde se problémy dotkly i hlavního koridoru mezi Prahou a Ostravou. Námraza trolejí ochromila brněnskou MHD, na Přerovsku kvůli ní vyhlásili kalamitní stav. Počasí ohrozilo i dopravu v Praze: Kvůli namrzlým trolejím nejezdila před devátou hodinou večer polovina tramvajových linek a nehody komplikovaly situaci na Pražském okruhu.

Aktuálně v Praze kvůli namrzlým trolejím nejezdí v části své trasy 16 z 22 pražských tramvajových linek. V Hloubětíně, Nuslích, Holešovicích, Strašnicích, na Petřinách a Bílé Hoře je dopravní podnik nahrazuje autobusy. Pražská policie kvůli zvýšenému počtu nehod posílila hlídky. „Některé tramvaje uvízly na trase, jiné nemohly vyjet ze smyček,“ popsal večerní situaci mluvčí dopravního podniku Jiří Štábl. Podnik vyslal do provozu dvacítku náhradních autobusů.

Meteorologové varují, že ledovka se postupně rozšíří na většinu území Moravy a Slezska a postupně i do východních, jižních a západních Čech. ČHMÚ proto rozšířil výstrahu až do úterních 18:00. 

AKTUÁLNÍ INFORMACE O STAVU VOZOVEK: www.dopravniinfo.cz (nebo na Facebooku)

Předpověď počasí

Ledovka hrozí po celé České republice. Tvoří se při mrznoucím dešti na většině území Moravy a Slezska a místy i v Čechách. Kromě silnic a chodníků namrzají také stromy a elektrická vedení. Výstraha platí až do úterních 18:00. 

Meteorologové předpokládají, že v noci bude na většině území zataženo s mrznoucím deštěm. Postupně budou srážky částečně slábnout. V úterý bude opět zataženo místy se slabým deštěm nebo deštěm se sněhem. Ojediněle se mohou vyskytnout mrznoucí srážky. Situace s tvorbou ledovky a námrazy se má zlepšit až během úterý. 

Od jihovýchodu proudí do Česka teplejší a vlhký vzduch a zároveň se při povrchu místy udržují teploty pod bodem mrazu. Celkové úhrny mrznoucích srážek se budou pohybovat od dvou do deseti milimetrů, na střední Moravě ojediněle kolem 20 milimetrů. Na jižní Moravě a v nižších polohách Jihočeského kraje jsou teploty slabě nad nulou.

Podívejte se: Led pokryl celou republiku (zdroj: ČT24)

Námraza přerušila i provoz na železnici. Stovky lidí uvízly v Olomouckém kraji kvůli námraze na trolejích v zastavených vlacích. Na mnoha místech nemohou vlaky ani topit, dráhy kvůli situaci na silnici nemohou navíc nasadit náhradní autobusovou dopravu. Protože zároveň vzniká ledovka na silnicích, není většinou možné vypravit náhradní autobusovou dopravu.

Mluvčí drah Radek Joklík:

„Když je trolej namrzlá, tak sběrač nejede po drátě, ale po ledu. Elektrické lokomotivy proto ztrácejí energii… Soupravy zůstaly stát ve stanicích, ale i na širé trati. Posíláme za nimi dieselové lokomotivy, které je mají namrzlým úsekem protáhnout. Protáhnout všechny ovšem bude trvat hodiny.“

Dráhy proto posílají na tratě dieselové lokomotivy. Jinde je provoz omezen na jeden směr nebo vlaky nabírají až hodinové zpoždění. Provoz komplikují větve s rampouchy, které poškozují troleje, ale můžou poškodit i vlak. Zároveň hrozí, že se větve pod tíhou námrazy dostanou do profilu trati, komentoval situaci mluvčí Správy železniční dopravní cesty Jakub Ptačinský.

Brněnská MHD kolabuje kvůli námraze na trolejích, na některých místech troleje zkratovaly, takže tramvaje se zastavily, a to i na rušném dopravním uzlu v Joštově ulici. Problémy mají kromě tramvají také trolejbusové spoje. Podle mluvčí brněnského dopravního podniku v Brně takovou situaci 30 let nepamatují. Počasí ve městě se nelepší − prší a teploty se pohybují kolem nuly. 

Na jihu Moravy přibylo vlivem náledí lehkých dopravních nehod. Policie jich nad ránem v regionu řešila pět. Nejvážnější kolize se stala ve Velkých Němčicích na Břeclavsku, kde se při srážce dvou osobních aut lehce zranili tři lidé. 

Mluvčí DPmB k situaci brněnské MHD (zdroj: ČT24)

Pražský okruh

Odpoledne se stalo několik dopravních nehod v blízkosti Lochkovského tunelu, upozornila na to mluvčí pražských policistů Andrea Zoulová v 16:09. „Doprava je proto tunelem vedena kyvadlově, “ dodala s tím, že v jednom případě bourala na tomtéž místě čtyři auta, v dalším tři. „Vozovky v Praze jsou mokré, většina řidičů tomu bohužel nepřizpůsobuje rychlost, ani způsob jízdy a pak je zaskočena, když nezvládnou řízení,“ podotkla Zoulová.

Nehoda na D1

Problémy byly celé dopoledne i na jihomoravském úseku dálnice D1. Dopravu na 175. kilometru ve směru na Prahu ráno zkomplikovala nehoda nákladního auta. Kamion na rovném úseku sjel z dálnice a zůstal ležet na boku. Kvůli vyprošťování kamionu museli policisté krátce zastavit provoz na dálnici.

Silničáři z Vysočiny nasadili v postižených okresech veškerou svou techniku. Kvůli možnosti pádu stromů a větví jsou z preventivních důvodů uzavřeny silnice mezi Opatovem a Heralticemi, Lipníkem a Zárubicemi a mezi Budkovem a Lomy. Na silnici mezi Bítovankami a Římovem už se podařilo problémy odstranit.

Právě jsem projel Vysočinu a mám z auta kostku ledu. #prosinec

Na Prostějovsku jsou silnice kluzké především v oblasti Konicka, ale i v jižní části regionu. „Náledí se vyskytuje ve vyšších polohách. Mrholí a cesty hned namrzají, všechny sypače máme v terénu, snažíme se s tím bojovat,“ uvedl dispečer prostějovské správy silnic. 

V Brně kvůli námraze zkolabovala hromadná doprava (zdroj: ČT24)

V Ústeckém kraji v důsledku ledovky a námrazy došlo k hromadné havárii osmi aut. Vyžádala si jen jedno lehké zranění.

Ledovka zvyšuje riziko dopravní nehody i na Českomoravské vrchovině, kde by se kvůli silné námraze mohly lámat větve i stromy a námraza může poškodit i elektrické vedení. Ledovka hrozí dále v celém Jihomoravském, Zlínském a Moravskoslezském kraji a také na Olomoucku, Prostějovsku, Šumpersku a Přerovsku. Přerovská radnice vyzvala k opatrnosti prostřednictvím SMS: „Omezte vycházení z domu a jízdy na kolech a auty,“ píše.

Martin Laštůvka k počasí na Olomoucku (zdroj: ČT24)

Ledovka v Národním parku

Ledovka zasáhla i do fungování vyhledávaných turistických míst – odložit návštěvu lesů doporučuje například Správa Národního parku Podyjí. Na větvích stromů se v posledních hodinách podle zjištění ochranářů vytvořila tak silná vrstva ledovky, že ji větve nejsou schopné unést a lámou se. Jak dlouho doporučení nevstupovat do lesů potrvá, v tuto chvíli není jasné.

Vydáno pod