O platech poslanců chce koalice jednat s opozicí

Praha – O zvýšení platů zákonodárců bude koalice ještě jednat s opozicí. Klíčové je zabránit tomu, aby platy od příštího roku narostly o 26 procent, uvedl vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). S jakým návrhem konkrétně vyjednavači opozici osloví, ale v rozhovoru pro ČT neuvedl. Růst by ale měl být nižší než 14,4 procenta, na kterých se shodli zástupci poslaneckých klubů. Před dnešním jednáním špiček koalice se hovořilo o možném zvýšení platů o pět procent, nikdo toto číslo ale nepotvrdil. Ministr financí Andrej Babiš se ještě před jednáním nechal slyšet, že „naši poslanci by všichni rádi větší platy, ale nikdo to nechce říct nahlas“.

O platech ústavních činitelů budou podle Bělobrádka jednat předsedové poslaneckých klubů, své opoziční kolegy osloví nejspíše ještě dnes. Bělobrádek si dokáže představit několik variant, včetně zvýšení o jedno, 3,5 nebo 5 procent. Zároveň má ale obavy z možných obstrukcí opozice, která je podle něj nevrlá kvůli tomu, že se předsednictvo sociální demokracie postavilo proti dohodě sněmovních stran na rozpočtovém výboru.

O tom, že by se platy zákonodárců mohly zvednout o pět procent, dnes při příchodu na společné jednání mluvili někteří členové koaliční rady. „Můj osobní názor je, že odpovídající je ten nárůst o 3,5 procenta, maximální by bylo pět procent,“ řekla dnes místopředsedkyně ČSSD Alena Gajdůšková. „Došlo ke shodě, že 26 procent je neakceptovatelných, je neakceptovatelných i 14,4 procenta,“ komentoval dnešní schůzku např. ministr vnitra a místopředseda ČSSD Milan Chovanec.

Spory o procenta

Před týdnem se koaliční a opoziční strany shodly na růstu platů o 14 procent. Jejich návrh jednomyslně podpořil také rozpočtový výbor. Avšak už v pátek večer vedení ČSSD variantu odmítlo a jeho nesouhlas trvá. „Budu jednat s poslanci sociální demokracie a v rámci koalice a bylo by spravedlivé, pokud by nárůst kopíroval nárůst platů ostatních zaměstnanců veřejného sektoru, kteří jsou placeni ze státního rozpočtu,“ uvedl Sobotka.

  • Původně bylo ve hře 14,4 %, na kterých se dohodly poslanecké kluby, tuto variantu podpořil i sněmovní výbor
  • Vedení ČSSD s takovým navýšením nesouhlasilo. Bohuslav Sobotka původně navrhoval 3,5 %, vláda původně dokonce 1% růst platů
  • Po dnešním jednání, na němž měl od premiéra zaznít kompromis, se údajně pracovalo s 5 %. Definitivní číslo však bude jasné až po jednání koalice s opozicí.
  • Pokud dojde k obstrukcím a změny se nepodaří prosadit, mzda zákonodárců vzroste od ledna 2015 víc než o 26 %

Svým postojem překvapil premiér jak opozici, koaliční partnery, tak i poslance své strany. Ti by se příští týden, až bude o platech jednat celá sněmovna, měli postojem předsednictva řídit. Někteří to ale prý respektovat nechtějí. Výhrady má opozice, podle níž vyznívá přesvědčení ČSSD jako populismus a „snaha vysbírat body i proti vlastním poslancům,“ zaznívá třeba z ODS. Předseda výboru pro sociální politiku Jaroslav Zavadil podotkl, že dohoda byla přijata všemi poslaneckými kluby a tím pádem by se měla dodržet. Dále upozornil, že ve srovnání s platy poslanců v okolních zemí mají ti čeští suverénně nejmenší.

Bohuslav Sobotka, Andrej Babiš a Pavel Bělobrádek
Zdroj: Michal Doležal/ČTK
  • Předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák je přesvědčen o tom, že bylo povinností šéfů zejména koaličních poslaneckých klubů najít shodu na takovém zvýšení platů ústavních činitelů, které by ve Sněmovně uspělo. Podle něj se ukázalo, že původní vládní návrh na jednoprocentní zvýšení neměl šanci na schválení. Sám se zdržel hlasování ohledně zvýšení platů.

Sobotka ale není jediný, kdo s takovým navýšením platů nesouhlasí. Růst o 14 procent se nelíbí ani odborářům, ani ministru financí Andreji Babišovi. Zvýšení mezd by si představoval mezi třemi až pěti procenty. Nevyloučil, že i když se dnes koalice jasně dohodne, poslanci si nakonec rozhodnou po svém. „Můj názor je, že bychom měli být někde na úrovni, jak jsme navyšovali státním zaměstnancům,“ vyjádřil dnes své přesvědčení. „Problém je, že naši poslanci všichni by rádi větší platy, ale nikdo to nechce říct nahlas,“ podotkl také.

Z doporučení obou výborů vyplývá, že plat řadového poslance bez náhrad vzroste z 55 900 Kč na 64 000 korun. Náhrada na stravu a reprezentaci by se zvýšila o 1 200 korun na 9 500 korun měsíčně. Náhrada na dopravu by se pohybovala nově od 23 700 do 35 600 korun měsíčně podle toho, jak daleko od Prahy poslanec bydlí.

Vláda původně navrhovala jednoprocentní růst platů a Sobotka později 3,5procentní. Kdyby do konce roku neprošla žádná ze změn, mzdy prezidenta, členů vlády nebo zákonodárců by od ledna stouply skokově víc než o 26 procent. Je klíčové, aby k tomuto nedošlo, pronesl Pavel Bělobrádek za KDU-ČSL po jednání.