Nebudeme mít na zvýšení platů, varují nemocnice

Praha - Úhradová vyhláška, plán plateb v českém zdravotnictví pro příští rok, vzbuzuje kontroverze. Nemocnice varují, že jim nezaručuje takové příjmy, aby mohly o pět procent zvýšit tarifní platy všech pracovníků, a sporná podle zaměstnavatelů zůstává i refundace zrušených regulačních poplatků. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček kontruje, že vyhláška je v připomínkovém řízení, pro nemocnice podle jeho informací počítá pro příští rok s paušály s tříprocentním navýšením, které pokryje pětiprocentní růst mezd.

Němeček prohlásil, že zdravotnictví je nyní v mnohem lepší situaci než před rokem až rokem a půl, kdy hrozil krach nemocnic nebo lázní a byly problémy s nákupy léků. Bilance zdravotního pojištění byla minus dvě miliardy, podobné to bylo s výsledky nemocnic, které celkově měly závazky po splatnosti kolem pěti miliard korun.

Letos poprvé po pěti letech se Všeobecná zdravotní pojišťovna dostala do černých čísel a drtivá většina nemocnic je stabilizovaná, doplnil ministr. „To považuji za velmi dobrý výsledek.“ V příštím roce by měla VZP na pojistném vybrat přes sto miliard (100,2 mld.), dalších 52 miliard dostane za státní pojištěnce.

Pojišťovny příští rok vydají o devět miliard víc než letos, a z pojištění tak půjde na péči o pacienty rekordních 239 miliard. Se spoluúčastí pacientů a dotacemi státu i krajů by mělo jít na zdravotní péči kolem tří set miliard korun. A paradoxně právě v této souvislosti vyjadřují nelibost soukromí specialisté.

Nemocnice pochybují, specialisté kritizují

Na zvýšení platů plánuje ministerstvo poslat příští rok o tři procenta víc peněz nemocnicím a přidáno dostanou i zubaři (viz tabulka). Naopak o dvě procenta by si měli pohoršit praktičtí lékaři. Samotné platy zdravotníků by se měly zvednout o pět procent. „Vláda opakovaně deklarovala, že nemocnice prostředky na navýšení mít budou. Takže doufám, že peníze dostaneme,“ prohlásil ředitel jihlavské nemocnice Lukáš Velev; předseda Unie zaměstnavatelských svazů ČR Jiří Horecký potom varoval, že úhradová vyhláška nemocnicím nezajišťuje takové příjmy, aby zvýšily o pět procent tarifní platy všem pracovníkům.

Ještě větší odpor ale vzbuzuje mezi soukromými specialisty. Plánovaná změna příjmů se jich totiž nijak nedotkne. „V době, kdy byl pokles výběru pojistného, jsme mlčeli a rozuměli jsme tomu,“ uvádí předseda Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko a ambulantní internista Jan Šmejkal dodává: „My jsme přeci stejní zaměstnavatelé jako nemocnice, máme stejné zaměstnance a rádi bychom jim taky zvýšili plat.“

Odbory požadují desetiprocentní nárůst a mají podporu České lékařské komory. „Momentálně na to nejsou peníze,““ oponuje Němeček. „Neunesl by to systém, aniž bychom ho rozkolísali a ohrozili platby. Všechno nejde napravit v jednom roce.“

Úhradová vyhláška
Zdroj: ČT24

Část z peněz, které příští rok potečou do českého zdravotnictví, bude putovat na úhradu zrušených třicetikorunových poplatků. Za zrušené poplatky za recept dostanou lékárníci 700 milionů a ambulantním lékařům dají pojišťovny místo dosud vybíraných peněz jeden a půl miliardy.

Náhrady se týkají nemocnic, soukromých specialistů i praktiků, ale jen pokud jim přijde stejný počet pacientů jako loni. Za nové nemocné třicet korun dostat nemají. „Z pohledu pojišťoven jsou to drobné, z pohledu ordinací jsou to zcela zásadní peníze,“ reaguje předseda Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko.

Sobotka: Černá díra? Zdravotnictví funguje dobře

„Každý by chtěl víc, ale my máme omezený růst v systému zdravotního pojištění,“ reaguje ministr. Oporu našel i u premiéra Bohuslava Sobotky. Podle něj funguje tuzemské zdravotnictví dobře. „Velmi často se vede debata o tom, jestli je, nebo není české zdravotnictví černá díra,“ připomněl Sobotka v narážce na výroky ministra financí Andreje Babiše (ANO), který Němečka dlouhodobě kritizuje.

V Česku jsou ale podle premiéra výdaje na zdravotnictví relativně nízké ve vztahu k HDP. „V tomto směru, když porovnáme podíl výdajů na HDP, porovnáme kvalitu poskytované zdravotní péče, je evidentní, že české zdravotnictví funguje z hlediska makroúdajů efektivně,“ poznamenal ministerský předseda.

Zároveň uvedl, že jeho vláda chce posílit tlak na transparentnost výdajů v resortu nastavením jasných pravidel nebo zveřejňováním smluv. Transparentní fungování chce i od zdravotních pojišťoven. „Současně budeme vyvíjet tlak na to, aby pojišťovny rozhodovaly maximálně transparentně, aby nebyly žádné pochybnosti o tom, že jsou zde pravidla, která platí pro všechny a nedají se obejít ani na základě politického tlaku, ani na základě komerčního tlaku, ani na základě jakékoliv formy například mediálního tlaku,“ uvedl.

Vydáno pod