PODÍVEJTE SE: Češka vyjela s Lékaři bez hranic bojovat s ebolou v Guineji

Praha/Conakry – K organizaci Lékaři bez hranic, která bojuje v západní Africe s epidemií eboly, se přidali i dva Češi. Na vlastní kůži si tak vyzkoušeli dezinfekci rukou i těla několikrát denně a zákaz tělesného kontaktu s ostatními. Po šestitýdenní misi už jsou zpátky v České republice. Devětadvacetiletá Pavlína Kozelková zachytila nelehký boj s nemocí i na videu a fotografiích.

Češi zamířili do guinejské metropole Conakra, kde je ebolové centrum. Na očkování a sbalení věcí měli jen několik dnů. „Čím víc se odjezd blížil, tím víc jsem se zabývala myšlenkami na ebolu a začala jsem se trochu bát,“ řekla České televizi Kozelková, pro kterou šlo teprve o první misi.

Místo turistů přivítali nové posily v přímořském městě přísná pravidla, mezi která patří například zákaz podávání ruky. „Vymysleli jsme si proto třeba i jiné typy pozdravů, třeba jsme se dotýkali lokty,“ popisuje Kozelková, která se v organizaci zabývá hlavně administrativou. Desinfekce a zápach chloru byly samozřejmostí několikrát denně. Věci a materiál, na které nestačí ani chlor, musí každý večer projít plameny.

Ebolové centrum v Conakry
Zdroj: ČT24/Lékaři bez hranic

Přísná pravidla se týkají celého pětadvacetičlenného týmu. Pavlína se věnovala hlavně administrativě. V obrovském vedru tak oproti lékařům alespoň nemusela navlékat ochranný oblek, ve kterém se nedá vydržet dlouho. „V takovýchto dnech v něm nemáme být déle než 45 minut. Dvanáct dalších minut ale trvá se z něj vysvléct,“ poznamenal americký lékař Dan Lucy.

Bez ohledu na to, jakou práci vykonávají, mise pro pracovníky Lékařů bez hranic netrvá nikdy déle než několik týdnů. Pavlína Kozelková má po zkušenostech z Guiney jasno - na misi se chce vrátit znovu.

Vydáno pod