Plán zakázat kouření jen tam, kde se vaří, ministerstvo stáhlo

Praha – Kuřáci by si v budoucnu nesměli zapálit cigaretu pouze v restauracích. Barů a hospod, které nepřipravují a neprodávají jídlo, by se zákaz týkat neměl. Je to jedna z možností, která by se mohla dostat do návrhu zákona o ochraně zdraví před návykovými látkami. Ministerstvo zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) ale návrh stáhlo z meziresortního připomínkového řízení. Předloha prý obsahovala chyby. Mluvčí ministerstva ale uvedla, že šlo pouze o drobné pochybení, do meziresortního řízení se návrh brzy vrátí, aby ho vláda mohla předložit ještě letos.

„Předkladatel navrhuje výjimku v případě provozoven stravovacích služeb, kde se prodávají pouze studené a teplé nápoje a balené potraviny (např. pivnice, bary apod.). Zde zůstane i nadále kouření povoleno. Zavedení zákazu kouření zůstane v těchto typech provozoven na volbě provozovatele,“ stojí v důvodové zprávě k zákonu, který ministerstvo stáhlo z připomínkového řízení. Ministerstvo zdravotnictví ale nyní návrh stáhlo. Podle jeho mluvčí Štěpánky Čechové „došlo omylem k odeslání verze, kde nebyly zapracovány veškeré připomínky z vnitřního připomínkového řízení“. Co nejdříve se podle ní do meziresortního řízení vrátí.

Návrh nebude mít snadnou cestu, kritizuje ho Kubera i Králíková

Návrh, se kterým přišlo ministerstvo zdravotnictví, již sklidil kritiku z obou stran. Podle zastánce kouření Jaroslava Kubery (ODS) je regulace zbytečná: „Je logické a nejlepší, když si každý může vybrat kuřáckou a nekuřáckou provozovnou.“ Naopak lékařka Eva Králíková z Centra pro závislé na tabáku označuje návrh za „slepenec“. „Z hlediska kouření ho považuji za naprosto nedostačující,“ podotkla.

Podle koaličních poslanců jde ale o nutné opatření. „Doháníme to, co jsme měli udělat už před několika lety,“ konstatuje předseda senátního výboru pro zdravotnictví Jan Žaloudík. „Příroda lidem neudělala kouřovod, aby směli kouřit. Je to zlozvyk. Je jasné, že někteří naši kolegové říkají, že kouření je věc osobní svobody. Nesmí tím ale omezovat svobodu jiných a v jídelních provozech to zcela jasné omezení je.“

Zákon navíc zřejmě získá podporu i části opozice. „Je to kompromis. Z pohledu zdravotnictví by byl určitě lepší plošný zákaz, ale riziko, že v takovém případě neprojde vůbec nic, se tím zvyšuje. Ministerstvo zdravotnictví vychází z reálných představ, co je průchodné. I tak to bude krok kupředu,“ reagoval na Němečkův zákon bývalý ministr zdravotnictví za TOP 09 Leoš Heger. „Jako bývalý představitel zdravotnictví si samozřejmě myslím, že nejlepší je plošný zákaz. Předložení zákona ale není konečný krok, ve sněmovně se zcela určitě objeví pozměňující návrhy, aby zákon pokrýval kompletně všechny provozovny.“

Leoš Heger:

„Pokud by byla větší šance, že to projde v poloviční variantě, tak sem s tím. Za pět let se může pokračovat dál.“

Návrhy na zákaz kouření v restauracích jsou politickým evergreenem. Ve sněmovně je v současnosti poslanecká předloha od zástupce hnutí ANO Radka Vondráčka (podrobnosti zde). Vláda se v létě neshodla na tom, jaké stanovisko k ní zaujme, s tím, že dá přednost vlastní úpravě, kterou mělo ministerstvo zdravotnictví předložit do konce roku.

Restauratéři jsou proti, současná úprava prý stačí

Prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek se proti ministerskému kompromisnímu návrhu vymezil. Je přesvědčen, že současná úprava stačí. Pokud už se má regulace zpřísnit, je přesvědčen, že by mělo platit pro každého totéž. „Bylo by férovější říct 'nebudeme nic měnit' anebo to změnit tak, že se rozhodneme pro zcela nekuřácký zákon, to znamená, nebude se kouřit nikde,“ řekl Václav Stárek.

Restauratéři jsou ale podle šéfa jejich asociace spíše zastánci co nejmenší regulace. „Nejsme zastánci kouření v restauracích. Domníváme se, že by to skutečně mělo být na trhu. Je dnes stoupající trend, 60 procent restaurací je zcela nekuřáckých nebo má oddělené prostory pro kuřáky,“ poznamenal Stárek. Je přesvědčen, že pokud návrh projde, mnoho pivnic namísto zákazu kouření přestane vařit.

Kouří třetina Čechů a ke změně nedochází, uvádí důvodová zpráva

Důvodová zpráva logicky argumentuje především ochranou zdraví. Odvolává se na to, že v důsledku onemocnění zapříčiněného kouřením v Česku ročně zemře 18 tisíc lidí, a současně upozorňuje na to, že se podíl kuřáků v české populaci (28 až 32 procent) nijak nesnižuje.

Státní zdravotní ústav dodává, že se od roku 2000 nijak nemění ani podíl osob, které musí pobývat v zakouřeném prostředí. Podle šetření SZÚ téměř 23 % respondentů bylo vystaveno tabákovému kouři ve svých domovech (nevyšší podíl na těchto počtech má nejmladší věková skupina 15–24letých) a vysoký podíl nekuřáků byl vystaven tabákovému kouři i na pracovišti (20,7 % zaměstnanců).

V současnosti si mohou kuřáci bez omezení zapálit ve třetině restaurací, v ostatních podnicích mají buď úplný zákaz, nebo vyhrazené místo, restaurace se také často stávají zcela nekuřácké v čase obědů (podrobněji zde).

Kouření zabije každý rok zhruba 18 tisíc Češek a Čechů. Z nich 8 000 zemře na rakovinu, 7 000 na nemoci srdce a cév, 2 000 na nemoci respirační a tisíc na jiná onemocnění. Podle analýzy Evropské komise je navíc Česko v regulaci kouření nejumírněnějším státem Unie; ve 14 státech už totiž vyhlásili absolutní zákaz kouření ve všech veřejných uzavřených prostorách, platí např. ve Velké Británii, Francii, Španělsku nebo Řecku.

Omezení kouření v restauracích v zemích EU
Zdroj: ČT24/Euractiv.cz