Izraelský prezident se omluvil z pražského setkání k výročí Osvětimi

Praha – Izraelský prezident Reuven Rivlin je prvním státníkem, který se Pražskému hradu omluvil z lednového setkání k 70. výročí osvobození tábora v Osvětimi. Rivlin prý ve stejnou dobu uctí oběti holocaustu v sídle OSN v New Yorku. Pozvánku na pražskou pietní akci, kterou pořádá Evropský židovský kongres, dostalo podle ministerstva zahraničí celkem 46 států, jež v roce 2009 podepsaly tzv. Terezínskou deklaraci. Účast již naopak přislíbil ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Politické fórum, které má doprovodit hlavní oslavy probíhající přímo v polské Osvětimi, je v plánu na 26. a 27. ledna. První den je vyhrazen shromáždění na Pražském hradě, jež se bude mimo jiné věnovat problémům se vzrůstajícími teroristickými útoky na evropské synagogy. Druhý den bude určen pro politiky, kteří by se podle připravovaného programu měli sejít nejdříve na Hradě a pak v Terezíně, kde se odehraje pieta. 

Zeman osobně pozval do Prahy zástupce zhruba desítky států, mezi nimi USA, Velké Británie, Francie, Polska, Německa, Slovenska, Maďarska a – k překvapení mnoha – také Ruska. Právě pozvání prezidenta Vladimira Putina se mnozí politici vzhledem k napjaté situaci na Ukrajině divili. Jeho pozvání do Prahy kritizuje nejen pravicová opozice, ale i někteří členové vládní koalice. Pro část jde o „necitlivé“ rozhodnutí, jiní včetně premiéra Sobotky ale zdůrazňují, že roli Moskvy při osvobozování Evropy od nacismu nelze pominout. Zástupci Kremlu pozvánku potvrdili, zatím se jí ale nezabývali. 

Podobně reagovalo také britské velvyslanectví. „V tuto chvíli nemůžeme potvrdit, kdo se bude za Británii účastnit. Věc je ve fázi zvažování,“ řekl mluvčí zastoupení Jan Šimral. Francouzský prezident Francois Hollande pozvánku dostal, zatím ale nebylo rozhodnuto, zda do Prahy přijede, uvedla francouzská ambasáda. Místo omluveného izraelského prezidenta dorazí do Česka předseda parlamentu Juli Edelstein.

Hrad pozval státníky na začátku října. Podle bývalého diplomata Vladimíra Votápky je ale pozvání z české strany nevhodně načasované, významné hlavy států už na leden pravděpodobně budou mít své kalendáře plné.

Pozvánky k účasti na lednovém politickém fóru dostalo celkem 46 zemí:

Albánie, Argentina, Austrálie, Belgie, Bělorusko, Bosna a Hercegovina, Brazílie, Bulharsko, Černá Hora, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Chorvatsko, Kanada, Kypr, Irsko, Itálie, Izrael, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Makedonie, Moldavská republika, Německo, Nizozemí, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Rusko, Řecko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Srbsko, Švédsko, Švýcarsko, Turecko, Ukrajina, Velká Británie, USA, Uruguay.

Pozvání prozatím přijal: prezident Ukrajiny Petro Porošenko

Z účasti se již omluvil: prezident Izraele Reulen Rivlin

Vydáno pod