Důvěra v Zemana strmě klesla

Praha – Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) zveřejnilo výsledky listopadového průzkumu, podle něhož důvěra v prezidenta Miloše Zemana zaznamenala strmý pokles z říjnových 58 procent na aktuálních 37 procent. Průzkum CVVM provádělo v době, kdy Zeman čelil kritice zejména za své vulgární výroky, nicméně není v něm zahrnuta nálada veřejnosti při oslavách výročí 17. listopadu. Kromě prezidenta si mírně pohoršila i vláda, sněmovna a Senát zůstaly na svém.

Průzkum provádělo CVVM v první listopadové dekádě. "Propad je dán souběhem několika událostí, které začaly jeho návštěvou v Číně a diskusí lidskoprávní otázky," řekl pro Českou televizi vedoucí CVVM Martin Buchtík. K tomu se podle něj přidal návrat letadlem soukromé společnosti a kontroverze kolem Zemanových vyznamenání. "Pravděpodobně největší vliv na celý tenhle propad má jeho rozhovor pro Český rozhlas v Hovorech z Lán," dodal. Centrum to prý ale vyvozuje z časové posloupnosti, doptávat se na úplné detaily v průzkumech z časových důvodů nejde.

„Jedná se o propad, který je statisticky velmi významný. Sběr dat probíhal od 3 do 10. listopadu, začalo to den po Hovorech z Lán. Bylo to tedy v době, kdy se okolo rozhovoru pro Český rozhlas odehrávala největší kampaň. Zaznamenávali jsme otevřené odpovědi lidí na otázku, co je nejvážnější problém, a tam se právě Hovory v Lánech objevovaly velmi výrazně. Bezprostřední souvislost s rozhlasovým projevem a jak to bylo interpretováno, to tam nepochybně je,“ uvedl Jan Červenka z agentury CVVM.

Zemanovi kritici se nejvíce rekrutují z mladších lidí ve věku od 30 do 45 let, přiblížil Buchtík. To by dávalo do jisté míry za pravdu Michaelu Kocábovi, který v Hyde Parku ČT24 prohlásil, že protest na Albertově ukázal, že Zeman mladou generaci ztratil.

Prokletý listopad

Největší podíl lidí důvěřoval Zemanovi na začátku jeho funkčního období - v dubnu 2013 mu věřilo 61 procent respondentů. Propad zaznamenal rovněž loni v listopadu, kdy z důvěry čítající 51 procentních bodů v říjnovém průzkumu klesl v listopadu na 39. Tehdy se podle Buchtíka promítla do hodnocení lidí vedle epizody se Zemanovou virózou nad korunovačními klenoty také takzvaná Lánská schůzka, která se v tajnosti uskutečnila bezprostředně po sněmovních volbách a kvůli které musel ze stranických funkcí v ČSSD odstoupit hejtman Michal Hašek.

Napravíme to návštěvami krajů, míní Zemanův mluvčí

Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka se důvěra v prezidenta snížila kvůli „zjitřené atmosféře posledních týdnů“. Pokles důvěry považuje za výzvu, „jak tento trend obrátit“. Zeman by podle něj měl více hovořit přímo s občany, aby nebylo pouze na médiích interpretovat prezidentovy výroky. Za nejvhodnější k tomu považuje krajské návštěvy. V prosinci se Zeman chystá do Jihomoravského kraje, kde je hejtmanem Michal Hašek.

Razantní propad preferencí zaznamenal po kontroverzní novoroční amnestii také Zemanův předchůdce v prezidentském úřadě Václav Klaus. V lednu 2013 mu vyslovilo podporu 26 procent lidí, což bylo o 27 procentních bodů méně oproti předcházejícímu měsíci. Rovněž šlo o vůbec nejnižší procento důvěry za dobu, co zastával nejvyšší ústavní funkci.

Důvěra ve vládu se příliš nehýbe

Vláda se počátkem listopadu těšila důvěře 45 procent respondentů, což znamená pokles o čtyři procentní body oproti říjnu. Stejnou měrou si naopak polepšila krajská zastupitelstva, kterým nyní důvěřuje 44 procent dotázaných. Důvěra v hejtmany se zvýšila dokonce o pět procentních bodů na aktuálních 41 procent.

Sněmovna se těšila stejně jako v říjnu důvěře 34 procent obyvatel. Senátu důvěřovalo 32 procent lidí - o jeden procentní bod si polepšil.

Vydáno pod