Forum 2000 letos bude řešit fundamentalismus

Praha - V polovině října proběhne v Praze už 12. ročník konference Forum 2000, tradičně pod záštitou Václava Havla. Hlavním tématem bude otevřenost a fundamentalismus v 21. století. Letošní ročník má podtitul "Svár mezi tradicemi a modernitou".

Konference se zúčastní několik desítek významných delegátů z celého světa. Svou účast zatím potvrdili poradce marockého krále Mohameda IV André Azoulay, francouzsko-kolumbijská politička a kandidátka ve volbách 2002 na kolumbijského prezidenta Ingrid Betancourtová, ministr zahraničí ČR Karel Schwarzenberg, francouzský filozof André Glucksmann, americká religionistka Doris Donnellyová, zpravodaj České televize v Číně a bývalý válečný zpravodaj CNN Tomáš Etzler, česko-americký ekonom a profesor ekonomie na Michiganské univerzitě Jan Švejnar, bývalý prezident Světové banky Paul Wolfowitz, ruský opoziční politik a ekonom Grigory Yavlinsky, náměstkyně francouzského ministra zahraničí Rama Yadeová a mnoho dalších.

Podle pořadatelů bude na konferenci asi 3 tisíce pozorovatelů z řad vědců, studentů, vládních úředníků a dalších. Hlavní část konference se uskuteční v prostorách Paláce Žofín.

Václav Havel k volbě tématu dodal: „Každý rok pečlivě zvažujeme, jaké bude hlavní téma konference Fora 2000. Letošní téma odráží jev, který je pro vývoj lidských dějin přirozený, ale z pohledu naší doby se zdá, že nyní vystupuje do popředí více než kdykoliv v minulosti.“

Tematické okruhy panelů: