Zemanovi odpůrci demonstrovali na Hradě. Chtějí jeho odvolání

Praha – Několik stovek kritiků prezidenta Miloše Zemana demonstrovalo na Pražském hradě, účastníci drželi transparenty s nápisem „ZemaNE“ či ukrajinskou vlajku. Nakonec podepisovali petici, ve které žádali, aby Senát projednal odvolání prezidenta. Cílem demonstrantů bylo vyslovit nesouhlas se Zemanovým chováním i politikou, například s jeho vystoupením v Číně. Shromáždění navázalo na protesty ze 17. listopadu. „Jde o to, že pan prezident rozděluje společnost na dva tábory, nereprezentuje vhodně naši zemi, netvoří morální autoritu a nemá morální kredit ve světě,“ zdůvodnil organizátor protestní akce Tomáš Bořil.

Protest, který uspořádali studenti ČVUT a dalších vysokých škol, je klidný, bez incidentů. „Nelíbí se mi, že tím, že někteří lidé v pondělí házeli vejce na prezidenta, byla zastíněna demonstrace, kde pět až patnáct tisíc lidí protestovalo slušně proti prezidentovi,“ dodal Bořil.

„Chceme, aby se chováním a výroky Miloše Zemana zabýval Senát. Bojíme se, kdo vlastně na Hradě vládne. Naším cílem je proto získat pod petici 10 000 podpisů, aby se jí musel Senát zabývat. Nyní máme zhruba 3 000,“ řekl organizátor petice Michal Majzner. Podle jeho slov Zemanovy výroky a proruský postoj poškozují v zahraničí dobré jméno České republiky.

Organizátoři rovněž při dnešním protestu natočili pro Zemana videozdravici, ve které mohl každý účastník krátce k prezidentovi promluvit. Jeden z nich tak například zahrál na píšťalu motiv moravské lidovky a zazpíval ji s pozměněným textem se slovy, aby se prezident vrátil na Vysočinu. Po celou dobu shromáždění také mohli lidé přinášet dary k Zemanovým narozeninám. Na závěr se všichni přesunuli před bránu Pražského hradu, kde skandovali a následně zazpívali oblíbenou píseň prezidenta T. G. Masaryka Ach, synku, synku. Zemanovi směrem k Hradu ukazovali každých deset minut červené karty.

Kritici v posledních týdnech prezidentovi vyčetli hned několik věcí. Uvádějí mimo jiné, že Zeman ve svých vyjádřeních o ukrajinské krizi projevuje příliš velké porozumění pro ruskou pozici a že při své návštěvě Číny nehájil lidská práva.

Z cesty do Číny se navíc vrátil letadlem pronajatým soukromou investiční společností, za což byl v médiích rovněž kritizován. Zeman v tomto případě argumentoval tím, že letadlem pronajatým společnostmi PPF a J&T letěl proto, aby získal víc času na spánek před nadcházejícím nabitým dnem – před oslavami výročí vzniku Československa. Některá jména ze seznamu lidí, které 28. října na Pražském hradě vyznamenal, ovšem vyvolala další kontroverze.

Vůbec největší vlnu kritiky pak prezident vyvolal svým nedávným rozhovorem pro Český rozhlas, v němž několikrát použil vulgární výrazy, když se vymezoval proti feministické punk rockové skupině Pussy Riot. Šlo o Hovory z Lán vysílané počátkem listopadu.

Demonstrace na Hrade #Zeman pic.twitter.com/AwG53oFpc3

Později také zpochybnil význam demonstrace rozehnané na Národní třídě 17. listopadu 1989. Uvedl, že protest byl jednou z mnoha demonstrací, zákrok Sboru národní bezpečnosti podle něj nebyla žádná „krvavá řež“. Odmítá proto heroizaci protestu.

Při pondělním Zemanově vystoupení na Alberově, kde ho doprovázeli také prezidenti Německa, Polska, Slovenska a Maďarska, lidé pískali, vyzývali hlavu státu k odstoupení a poté začali házet vajíčka a jiné předměty. Naopak projevy ostatních prezidentů vyslechli účastníci slavnosti v klidu a odměnili je potleskem (čtěte zde).

Prezidentovy výroky nalezly při vzpomínkách na 25 let od událostí, které vedly k pádu komunismu v Československu, širokou odezvu nejenom při slavnosti na Albertově. Na Národní třídě tisíce lidí Zemanovi symbolicky vystavily červenou kartu (více čtěte zde).