Ve fyzické zdatnosti mají dnešní děti co dohánět

Praha – Koordinace, ohebnost, jednoduché gymnastické prvky – to vše zvládají děti výrazně hůře než jejich vrstevníci před deseti lety a dřív. Upadající tělesnou zdatnost potvrdil Český olympijský výbor, který ji testuje na jednom tisíci škol. Většina sedmiletých žáků příliš nezvládá ani jednoduchý kotoul.

Jak přiznává učitelka jedné brněnské základní školy, v mnoha případech se kantoři bojí s dětmi některé cviky provádět. Jednoduše se bojí o jejich bezpečnost. Proto se redakce ČT vydala prověřit sportovní zdatnost žáků pod dohledem zkušených trenérů. „Děcka by měla být v nějakém Gaussově rozložení. Měla by tam být zhruba pětina podprůměrných, pětina nadprůměrných a tři pětiny v průměru,“  vysvětluje kondiční trenér Jan Cacek.

Realita? Nadprůměrné výkony nevykázal z prověřovaných dětí nikdo. Běžný kotoul vpřed nezvládlo ze 42 dětí ve druhé třídě ani jedno. Vyšplhat na tyči pak dokázala pouze jedna dívka.

Tristní fyzickou zdatnost potvrzují i čísla Českého olympijského výboru, který testuje děti z tisícovky škol. Ve člunkovém běhu se děti od roku 2007 v průměru zhoršily až o 1,5 sekund. Ve skoku do dálky zaostávají až o 30 centimetrů. A třeba v hlubokém předklonu jim do ohebnosti jejich vrstevníků z roku 2007 chybí průměrně sedm centimetrů.

Tělesná výchova v 60. letech
Zdroj: ČT24/ČTK

Zatímco před patnácti lety děti v průměru sportovaly 15 hodin týdně, dnes je pro mnohé z nich jediným pohybem právě tělesná výchova. Ignorování pohybu proto začíná být problém napříč generacemi. Začíná to v mateřských školách, kde chybí pravidelné rozcvičky, a končí až na univerzitách. Například Fakulta sportovních studií v Brně, která vychovává budoucí učitele tělesné výchovy, musela z požadavků slevit a změnit limity u přijímacích zkoušek.

„Ta laťka se snižuje skoro ve všech předmětech, které vyučujeme. Příkladem jsou plavecké zkoušky, kdy jsme měli limity na přijímací zkoušky časové, teď už je to jen o tom ukázat, že umíte plavecké způsoby,“ dodává děkan Jiří Nykodým.

Ministerstvo školství chce situaci řešit například navýšením tělesné výchovy. Na základních školách by od příštího roku měli mít žáci hned tři hodiny týdně.

Tělesná zdatnost dětí se nadále zhoršuje (zdroj: ČT24)