Zpanikařil jsem a utekl, řekl o smrtelné nehodě smíchovský pirát

Praha – Obvodní soud pro Prahu 2 začal projednávat srpnovou dopravní nehodu na pražském Smíchově, při které čtyřiadvacetiletý řidič Marek Půček usmrtil mladou dívku. Podle obžaloby řídil pod vlivem alkoholu, on sám uvedl, že v noci před tragédií vypil dvě malá piva – a po nehodě pak zpanikařil a utekl. Za usmrcení z nedbalosti mu hrozí až osmiletý žalář. Soud dnes zamítl jeho propuštění z vazby, obává se útěku.

Soud odmítl smíchovského piráta propustit z vazby (zdroj: ČT24)

Žalobkyně Půčka viní na základě vyšetřování z nedbalostního usmrcení, neposkytnutí pomoci a ohrožení pod vlivem návykové látky. Půček se přihlásil policii až několik hodin po nehodě a vzhledem k časovému odstupu bylo jeho toxikologické vyšetření údajně v pořádku. Obžaloba vychází u vlivu návykových látek pouze ze svědeckých výpovědí.

Soudkyně Iva Fialová nepřijala záruku 100 000 korun, kterou přislíbil Půčkův otec. Dokonce rozšířila důvody vazby o hrozbu útěku. Půček byl totiž do roku 2015 v podmínce za loňské rozbíjení aut a výloh. Kvůli tragické nehodě se podmínka ruší a jeho trestní stíhání pokračuje, přičemž mu hrozí další trest. Dosud byl ve vazbě kvůli dvěma ze tří důvodů vazby - obavě z ovlivňování svědků a pokračování v trestné činnosti. Fialová také dnes odročila hlavní líčení kvůli dalším svědectvím a důkazům na začátek prosince.

Půček: Kvůli psovi jsem přestal dávat pozor

Půček dnes před soudem uvedl, že před půlnocí byl s kamarádkou a na cestě od ní domů potkal na zahrádce restaurace kamarády, se kterými pak popíjel. Dal si prý dvě malá piva a nealko, ostatní podle něj pili vodku, kterou on ale údajně odmítal, protože byl po tréninku. Po několika hodinách chtěl jít domů, zapomněl si ale prý klíče od auta a šel na tramvaj. Na zastávce ale prý únavou usnul a vzbudila ho policejní hlídka. Později si došel pro klíče a vyzvedl své BMW.

Brzy ráno se pak vracel autem domů a vezl psa. Zvíře prý před zatáčkou na náměstí Kinských skočilo na místo spolujezdce. „Přestal jsem na chvíli dávat pozor a najel na chodník. Pak jsem slyšel obrovský náraz,“ uvedl. Ujel ještě několik desítek metrů směrem do křižovatky, přičemž prý nevěděl, že někoho srazil. Z auta se kouřilo, byl údajně otřesený z nárazu a bál se výbuchu. „Odebral jsem se do bezpečné vzdálenosti,“ uvedl.

U svého vozu stál prý zhruba čtyři minuty, pak k němu přišel muž, který mu řekl, že na zastávce je mrtvá dívka a spousta krve. „V tu chvíli se mi zhroutil svět, podvědomě jsem se tam chtěl podívat, ale nedokázal jsem to. Zpanikařil jsem a utekl,“ řekl obžalovaný. Utekl prý proto, že když nemohl dívce pomoci muž, sám by také nedokázal pomoci. Dále soudu řekl, že je mu tragédie velmi líto a je si vědomý vážnosti situace.

Smíchovský pirát Marek Půček před soudem
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Svědkyně: Řidič si snad spletl brzdu s plynem

Soud vyslechl barmana z podniku, ve kterém Půček s přáteli před nehodou popíjel; barman uvedl, že skupina pila pivo, tvrdý alkohol a colu. Při obsluhování prý vždy viděl Půčka, jak drží v ruce sklenici na tvrdý alkohol, tzv. whiskovku.

Před soudem vypovídal také policista, který byl s kolegyní přivolán přes linku 158 k Půčkovi, který se na ulici Plzeňská prý dobýval ve 04:00 se psem do domu. Po příjezdu ho našli spícího na tramvajové zastávce. Policista uvedl, že mladík byl opilý, což prý sám potvrdil. Nakonec ho nechali odjet tramvají i se psem směrem na Anděl. Podle policisty byl z Půčka cítit alkohol a vrávoral. Obžalovaný na to reagoval tím, že z něj mohly být cítit dvě malá piva a také samotná zastávka čpěla alkoholem. Byl dezorientovaný, protože ho policisté probudili a mohl se prý trochu zamotat.

Vypovídala také svědkyně nehody. „Z dálky jsem slyšela strašný hukot hlasitého auta a poté bylo slyšet, že to nedopadne dobře,“ uvedla. Měla dojem, že si řidič v zatáčce spletl brzdu s plynem. Bylo podle ní patrné, že auto směřuje ve velké rychlosti na zastávku a pak stačila uskočit. Nejdřív byla prý v šoku, poté volala záchranku. Další žena poskytovala první pomoc sražené dívce až do příjezdu zdravotníků.