Vesecká žádá prezidenta o milost pro Brožovou-Polednovou

Praha - Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká poslala ve čtvrtek prezidentu Václavu Klausovi žádost o udělení milosti pro Ludmilu Brožovou-Polednovou, bývalou prokurátorku z procesu s Miladou Horákovou. Informuje o tom deník Právo. Brožová-Polednová, které je 86 let, má jít za účast na justiční vraždě na šest let do vězení. Rozhodli o tom minulý týden při odvolacím jednání soudci vrchního soudu.

Žádost o milost Vesecká vysvětluje především humanitárními důvody. „Nechci, aby se současná justice chovala podobně jako ta v padesátých letech a posílala takto staré lidi do vězení.“ Chování Vesecké je ale nelogické. Právě ona totiž trvala na tom, aby se celá kauza prošetřila, a to i přesto, že byla vrchním soudem označena za „již promlčenou.“

Vesecká se tehdy proti rozhodnutí nejvyšší státní zástupkyně postavila a trvala na potrestání bývalé prokurátorky. Nejvyšší soud jí nakonec dal za pravdu.

Vesecká nyní uvedla, že žádá prezidenta o prominutí uloženého výkonu trestu pro Brožovou-Polednovou, v žádném případě o jakékoliv vyvinění někdejší prokurátorky. „U těchto takzvaných starých zločinů jde zejména o morální rovinu. Mým cílem vždy bylo a je právě jasné pojmenování viníků, nikoliv to, aby tito lidé seděli ve vězení,“ dodala Vesecká. Šestiletý trest za justiční vraždu považuje Vesecká spíše za velmi mírný, píše list.