Vysokoškoláků ubylo, přichází slabé porevoluční ročníky

Praha – Ke studiu na vysoké škole nastoupilo v letošním školním roce méně studentů než v předchozích letech. Mendelova univerzita v Brně zaznamenala meziroční pokles zapsaných studentů dokonce o 14 %, Vysoká škola ekonomická zhruba o 10 % a Západočeská univerzita letos zapsala o tisíc studentů méně než loni. „Ten propad je zhruba o pět set, a když jsem se koukal na čísla ostatních škol, tak jsme na tom docela dobře,“ uvedl prorektor Vysoké školy ekonomické Jiří Hnilica. Hlavním důvodem je nejen slabý demografický ročník, ale i méně peněz od ministerstva.

Vysokoškoláků ubylo, přichází slabé porevoluční ročníky (zdroj: ČT24)

Ministerstvo školství ovšem odmítá, že by vysokým školám přidělilo méně peněz. „Je zajímavé, že nám letos dorazilo mnohem více přihlášek ke studiu než loni. Přitom jsme mohli přijmout méně studentů než loni. Pokles činí zhruba 7 %, což přesně kopíruje pokles financovaných studentů,“ oponuje Ondřej Tikovský z Univerzity Hradec Králové.

„V roce 2014 tzv. průměrný normativ na studenta vzrostl oproti roku 2013 z 32 401 Kč na 33 965 Kč, t. j. o 4,83 %,“ uvedla Klára Bílá, tisková mluvčí MŠMT. Podle univerzit ovšem více peněz na jednoho studenta neznamená, že jich mohou přijmout více.

Nižší počet zapsaných studentů může být způsoben i ztrátou zájmu o určité obory. „Stabilní zájem ze strany uchazečů je o Přírodovědeckou fakultu a Fakultu zdravotnických studií, kde se počty přihlášek meziročně výrazně nezměnily. Největší pokles zájmu naopak zaznamenala naše technická fakulta – Fakulta výrobních technologií a managementu,“ sdělila Jana Šiková z Univerzity Jana Evangelisty Purkyně z Ústí nad Labem.

Dveře studentům nemusejí přivírat stomatologické obory kvůli nedostatku zubních lékařů. Stejně tak se omezení nedotkne uměleckých škol, které obecně nabírají málo studentů a jejich financování se řídí jinými pravidly.