Petr Pithart: Listopad nebyla revoluce, režim se zhroutil sám

Praha - Přechod mezi komunistickým a demokratickým zřízením na podzim 1989 nebyla revoluce, uvedl v Otázkách Václava Moravce bývalý předseda vlády i Senátu Petr Pithart (KDU-ČSL). „Režim jsme nezbourali, zhroutil se sám,“ říká Pithart.

Petr Pithart se v České televizi vyjádřil k dění během listopadu 1989 a následné změně politického režimu. „Ať si kdo chce nazve Listopad podle libosti, ale já si myslím, že to revoluce nebyla, bylo to vyjednané předání moci,“ prohlásil Pithart s tím, že nazývat převrat revolucí odmítal již jako představitel Občanského fóra v roce 1990.

Komunistický režim se podle něj zhroutil sám. „Já jsem u toho byl. Oni tu moc pouštěli před námi na zem. Jediný, kdo několik dní vzdoroval, ještě letěl do Moskvy, jestli by ho Gorbačov nepodpořil, byl Ladislav Adamec,“ vzpomíná jeden z tvůrců Občanského fóra. Dlouholetý poslanec České národní rady a premiér Adamec později také s fórem vyjednával.

„Jinak KSČ byla úplně down. Učeně se tomu říká imploze, že se něco zhroutí dovnitř,“ uvažuje dále Pithart. To podle něj nepřispělo k dobré kondici české společnosti. „Nezasloužili jsme si potom to, co se prožívá jako katarze po nějakém vypětí, odvaze nebo riziku.“

Žantovský: Byla to revoluce par excellence

S takovou interpretací listopadových událostí polemizuje spisovatel a velvyslanec ČR ve Velké Británii Michael Žantovský. „Ano, bylo to vyjednané předání moci, ano byla to imploze, ale byla to současně revoluce,“ uvedl v OVM Žantovský.

„Pro miliony lidí na náměstích to byla revoluce. Když se podíváte na stupeň změny, a tím by se měla měřit revolučnost, jak vypadala realita v roce 1989 a jak vypadá o 25 let později, tak jsme jiná země s jiným společenským zřízením, jinou ekonomikou a jinými problémy. Z historického hlediska to byla revoluce par excellence,“ vysvětluje Žantovský.

Ústavní právník Jan Kysela pak varuje před záměnou vyjednávání za předem domluvené předání moci. „Říká-li Petr Pithart, že šlo o vyjednané předání moci, tak to je v zásadě jeden z typů, jak se můžou měnit režimy, typ tranzice, ale tomu bychom neměli rozumět tak, že všechno bylo domluvené, to jsou dvě úplně odlišné věci,“ upozorňuje Kysela.

ČR si v těchto dnech připomíná 25 let od pádu vlády jedné strany. Česká televize při té příležitosti připravuje řadu vzpomínkových pořadů a speciálních relací.

Vydáno pod