Premiér rovnal spor Němečka a Babiše. O koaliční krizi prý nejde

Praha - V koalici se rozhořel ostrý spor mezi ministry zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (ČSSD) a financí Andrejem Babišem (ANO). Roztržku odstartoval Němeček kritikou médií vydavatelství Mafra, které vlastní Babišova firma Agrofert. Tvrdil, že o něm lžou a jejich záměrem je ho poškodit. Babiš pak Němečkovi doporučil nastoupit psychiatrickou léčbu. Mafra se později omluvila za chybu. Premiér Sobotka se večer sešel s oběma aktéry incidentu a následně oznámil, že o krizi v koalici nejde. Opozice přesto žádá mimořádnou schůzi sněmovny.

Události: Koalice bude řešit spor Němečka a Babiše (zdroj: ČT24)

Mladá fronta Dnes a server iDnes.cz dnes zveřejnily zprávu, ve které napsaly, že ministerstvo chce prosadit nepovolenou léčbu kmenovými buňkami pro diabetiky a pacienty s ischemickou chorobou nohy. Vyjádření ministerstva, že resort od tohoto záměru ustoupil, deník napsal v poslední větě zprávy. Na serveru reakce ministerstva nebyla. Vydavatelství Mafra později uvedlo, že text na serveru iDnes.cz byl chybný. „Při převzetí článku, který vyšel v MF DNES věcně správně, došlo k chybě. Upřesnění s omluvou jsme za iDnes.cz vydali dopoledne,“ sdělila Miloslava Nováková, ředitelka public affairs pro Česko a Slovensko mediální skupiny Mafra.

Němeček: O cílené kampani nebudu raději spekulovat

Němeček novinářům řekl, že nemůže mlčet, když noviny koaličního partnera lžou a berou si jako rukojmí pacienty. Popřel informace deníku a serveru, že by ministerstvo zdravotnictví prosazovalo léčbu diabetiků nepovolenými kmenový buňkami. Zda je za tím útok ANO, nechtěl komentovat: „Raději nebudu spekulovat, ale je to shodou okolností náhod, že v médiích vlastněných koaličním partnerem je spuštěna taková kampaň.“ Podle něj by se měla média spíše zabývat nevýhodnými obchody mezi Správou státních hmotných rezerv a Agrofertem.

„Němeček by měl urychleně nastoupit protialkoholickou a psychiatrickou léčbu,“ uvedl v reakci na vyjádření ministra zdravotnictví na Twitteru Babiš. Němečka zároveň zkritizoval za údajně nevýhodné nákupy v ostravské fakultní nemocnici, kterou v minulosti vedl. „Ale rozumím tomu, že stavět dům v Čeladné je drahá záležitost,“ dodal Babiš s odkazem na Němečkovo bydliště. „Myslím, že je to problém pana premiéra, jaké má ministry. Pokud by se choval takhle můj ministr, ministr našeho hnutí, tak bychom to řešili radikálně,“ prohlásil Babiš, který bude se Soboutkou o incidentu jednat.

Vyjádření Babiše na adresu Němečka
Zdroj: ČT24

Poslanci ANO nepřímo některé údaje zveřejněné v Babišových médiích obhajovali. Tvrdili, že Němeček od nepovolené léčby ustoupil až poté, co na to jejich hnutí upozornilo. Předseda klubu ANO Jaroslav Faltýnek ale odmítl, že by Babiš chtěl využít vlastnictví médií ke kritice Němečka.

Podle Sobotky by měl Babiš svá slova vysvětlit, klidně i před sněmovnou. Osobní útoky nejsou na místě, ministři musí spolupracovat, prohlásil. Na otázku, zda jsou útoky Babišových médií cílené, odvětil, že na to je třeba se zeptat ministra financí. „Jestliže novináři nejsou schopni sdělit skutečnosti, které prokazatelně věděli, a přesto je zamlčí v rámci svého článku, je to minimálně špatná novinářská práce,“ poznamenal. Za nešťastné a nevhodné označil Babišovy výroky o Němečkovi také vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Sobotka: Koaliční krize se nekoná

Kvůli přestřelce ministrů se večer narychlo sešlo grémium ČSSD. Němeček po jednání prohlásil, že nemá dojem, že by byla jeho pozice v čele ministerstva ohrožena: „Nehlasovalo se o tom, ale vnímal jsem to takto. Za sebe chci říct, že rozhodně tu záležitost nechci eskalovat, byl bych rád, kdybychom se nějakým způsobem vrátili k práci,“ uvedl.

Následně se kvůli incidentu sešel premiér Sobotka s ministrem financí a po jednání ujistil, že o koaliční krizi nejde. „To, co se dnes odehrálo, byla možná určitá špička ledovce, protože tady probíhá diskuse v koalici o tom, jestli je možné uplatnit i připomínky koaličních stran k fungování ministerstva zdravotnictví,“ řekl Sobotka. „Chceme si ty věci vyříkat,“ podotkl. Vyslovil se pro to, aby si strany nevyměňovaly vzkazy přes média nebo Twitter. Ve středu se kvůli tomu sejde i koaliční rada.

Pravicová opozice hovoří kvůli sporu o mimořádné schůzi Sněmovny. Uvažuje dokonce o hlasování o nedůvěře vládě. Předseda poslanců TOP 09 a Starostů Miroslav Kalousek prý podobnou věc v českém parlamentu za poslední čtvrtstoletí nezná. „Vaši ministři buď lžou, nebo kradou,“ řekl. Podle Kalouska by měli odejít Němeček, Babiš nebo oba. „Myslíte si, že si česká politická kultura může dovolit, aby se jeden člen vlády takto vyjadřoval o druhém?“ tázal se předseda ODS Petr Fiala. „Jakmile se ve vládě začnou dít takovéto personální útoky, musí opozice žádat vysvětlení těchto věcí,“ dodala Miroslava Němcová (ODS). Rovněž podle šéfa Úsvitu Tomia Okamury není možné záležitost zamést pod koberec.

„My jsme pouze upozornili pana Němečka, že chceme, aby se po letech, kdy se v něm masivně kradlo, české zdravotnictví zefektivnilo,“ uvedl Jaroslav Faltýnek (ANO). „Nedivím se určité hysterii pana Němečka,“ dodal. „Pokud má pan Babiš takovéto podezření, neměl by ho řešit po Twitteru, měl by ho oznámit na policii,“ oponuje zástupce KDU ČSL Marian Jurečka. „Pokud někdo vyřkne takové podezření, musí ho podložit důkazy,“ dodal.