Filip odjel bez vědomí poslanců do Ruska, sněmovna se od něj distancovala

Praha – Místopředseda sněmovny a předseda komunistů Vojtěch Filip (KSČM) dnes odjel do Ruska. Do země zamířil na základě pozvání místopředsedy Státní dumy Sergeje Železňaka, který je kvůli anexi Krymu na sankční listině USA a EU. Řadu poslanců proto cesta pobouřila, dozvěděli se o ní navíc až z médií. Sněmovna se následně od cesty distancovala a přijala usnesení, že Filip dolní komoru v Rusku nereprezentuje. Místopředseda sněmovny poté v reakci uvedl, že v Rusku bude jednat sám za sebe. Nechápe také, proč by kritika jeho cesty měla být hlavním tématem sněmovní schůze.

Hlasování ohledně Filipovy cesty inicioval ve sněmovně místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Podle Filipa se mu nelíbil řádný program schůze, a tak navrhl bod, kterým by odvedl pozornost. Kalousek podle něj také využívá toho, že u projednávání Filip nemohl být: „Asi se bojí, co bych mu odpověděl.“ Podle Lidových novin Filip tvrdil, že „jede do Moskvy zachránit dva až tři tisíce pracovních míst, dojednat, aby naše firmy dostaly dotace z ruského rozpočtu“.

Sobotka: Požádal jsem poslance ČSSD, aby se této delegace neúčastnili

Filipova zahraniční cesta budí pochyby i kvůli organizaci, schválil ji totiž předseda sněmovny Jan Hamáček (ČSSD), nikoliv organizační výbor. Hamáček ale pro server iDNES.cz uvedl, že pokud zrovna organizační výbor nezasedá, je možné cestu schválit. Lidovým novinám navíc řekl, že Filip je legitimně zvolený představitel dolní komory, a neviděl proto důvod, proč mu cestu neschválit: „Zákaz cestování se týká Rusů k nám, nikoli českých politiků do Ruska.“

Jan Hamáček, předseda Poslanecké sněmovny  (ČSSD): „Je možné schválit cestu, pokud zrovna nezasedá organizační výbor Poslanecké sněmovny. Za moje funkční období se tak stalo již asi desetkrát… Pan místopředseda je na pracovní návštěvě na pozvání svého ruského kolegy, není to oficiální návštěva Ruska.“

Premiér Bohuslav Sobotka ale z cesty nadšený nebyl. „Domnívám se, že organizování parlamentních delegací do Ruska v těchto týdnech a měsících je do značné míry riskantní záležitostí, protože to může být propagandisticky zneužito,“ uvedl. Když se podle svých slov dozvěděl, že se chystá delegace Poslanecké sněmovny do Moskvy a že má odletět v těchto dnech, tak „požádal poslance sociální demokracie, aby se této delegace neúčastnili a aby ji nepodporovali na organizačním výboru“.

Od Filipa budou chtít vysvětlení i komunisté, usnesení sněmovny ale nepodpořili

Klub KSČM si kvůli Filipově cestě před hlasováním ve sněmovně vyžádal přestávku. Jeho místopředseda Alexander Černý se chtěl pokusit získat informace přímo od obou aktérů. „Pokud by pan Filip byl jedním z mála politiků Česka, případně i Evropy, kteří budou mít příležitost mluvit s poslanci ruské dumy, tak to může mít jen pozitivní výsledky,“ uvedl. Debatu pak chtěl Černý přerušit do doby, než budou Filip a Hamáček přítomni. Hamáček je do pátku na návštěvě Albánie a Chorvatska, Filip se má vrátit ve čtvrtek. Sněmovna ale čekat odmítla. S odročením diskuse do pátku neuspěl ani šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák. Hamáčka se zastal proti názorům, že podvedl organizační výbor.  

S kým vším se má Filip v Rusku setkat a o čem bude s tamními politiky jednat, ale Černý nevěděl. „Pravděpodobně o tom bude víc vědět pan předseda Hamáček, ale ten je v tuto dobu také na zahraniční cestě… Budeme netrpělivě čekat na jejich návrat. Od obou budeme chtít slyšet vysvětlení, protože ta cesta je prostě nestandardní. Zahraniční cesty se v Poslanecké sněmovně organizují jinak. Nám se také nelíbí, že to nešlo oficiální cestou přes organizační výbor,“ dodal Černý. Komunisté nicméně pro usnesení, kterým se sněmovna od cesty distancovala, ruku nezvedli.

Hlasování se ve sněmovně nakonec zúčastnilo 134 poslanců, pro usnesení jich zvedlo ruku 99, 14 (všichni z KSČM) zákonodárců bylo proti. Text usnesení: „Poslanecká sněmovna konstatuje, že místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip na své návštěvě Ruské federace nereprezentuje postoj Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.“ Poslanci poté hlasovali ještě o druhé, tvrdší variantě usnesení: „Poslanecká sněmovna nesouhlasí se zahraniční cestou místopředsedy Poslanecké sněmovny Vojtěcha Filipa do Moskvy na pozvání místopředsedy Státní dumy Ruské federace Sergeje Železňaka.“ Tu už ale vedle komunistů nepodpořila ani ČSSD, návrh byl nicméně tesně, ale také přijat.

Kalousek: Řada z nás byla naprosto šokovaná

Kalousek byl po úspěšném schválení usnesení velmi spokojený: „V pokročilém věku si užívám tu výjimečnou chvíli, kdy jsem hrdý na to, že jsem členem Poslanecké sněmovny. Jako její zpravodaj jdu komunikovat s ministerstvem zahraničí,“ řekl poslancům. Později je informoval, že se spojil s náměstkem ministra zahraničí Petrem Drulákem, který ho ujistil, že bude prostřednictvím velvyslanectví v Moskvě informovat ruskou stranu o usnesení sněmovny. Dodal také, že se spojil i s Filipem, aby ho o usnesení zpravil: „On mi řekl, že jsem ha..l, což jsem s uspokojením přijal jako potvrzení, že našemu usnesení porozuměl a že ho pochopil.“

Už během dne místopředseda TOP 09 varoval, že Filipovu cestu využije ruská propaganda a může to snížit i věrohodnost Česka v Evropské unii. „Řada z nás byla naprosto šokovaná informací, kterou jsme získali teprve z médií, že pan předseda Hamáček obešel všechny standardní mechanismy a podepsal svému místopředsedovi oficiální návštěvu Ruské federace,“ řekl na brífinku. Problém ale podle něj není v tom, že Hamáček obešel organizační výbor, ale v tom, zda si Česko přeje, aby Filip mluvil se zástupci ruské dumy jako oficiální reprezentat sněmovny a České republiky.

Miroslav Kalousek, místopředseda TOP 09: „Nemáme nic proti tomu, aby soudruh Filip, předseda komunistické strany, navštívil své soudruhy v Moskvě, aby tam s nimi oslavil svátek Velké říjnové socialistické revoluce, který bude za dva dny. V ničem takovém mu nikdo nemůže bránit. Ale je v bytostném bezpečnostním zájmu České republiky, aby tam při této souvislosti nemluvil za Poslaneckou sněmovnu, tedy za Českou republiku.“  

„Pan Sergej Železňak je na indexu EU. K sankcím EU se Česká republika přihlásila. Zdůrazňovala, že je zapotřebí zachovávat unijní jednotu… Vzdušný prostor řady evropských zemí je soustavně a intenzivně narušován ruskými nadzvukovými letouny… Mně tato fakta bohatě stačí, abych konstatoval, že jsou v přímém protikladu s našimi zahraničně-politickými zájmy,“ uvedl k Filipově cestě ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Pro přijetí usnesení se v debatě vyslovili rovněž zástupci ODS a koaličních lidovců. „Vyslovujeme s touto cestou zásadní nesouhlas,“ uvedl lidovecký místopředseda sněmovny Jan Bartošek. Nadnesl také otázku, zda vznikl nárok na proplacení cesty, když nebyla organizačním výborem schválena.  

Vyjádření Miroslava Kalouska a Alexandra Černého (zdroj: ČT24)