Exjednatel ProMoPra u soudu: Znalecké posudky jsou z říše snů

Praha – Bývalý jednatel firmy ProMoPro Jaroslav Veselý dnes před soudem odmítl, že by se podílel na podvodu a legalizaci výnosů trestné činnosti týkající se údajně předražené státní zakázky z doby českého předsednictví EU. Veselý si stojí za tím, že u takzvaných zajišťovacích služeb na konferencích nebylo možné předem stanovit cenu, protože nebyl znám jejich rozsah, a také popřel možnost, že by mu hlavní subdodavatelská firma fakturovala i činnosti, které nebyly objednány.

Všechno začalo v roce 2008, kdy ProMoPro získalo od úřadu vlády zakázku na zajištění audiovizuální techniky na konferencích v době českého předsednictví EU. To vše bez výběrového řízení. V rámcové smlouvě nebyla ze strany úřadu stanovena maximální cena zakázky ani suma za zajišťovací služby související s provozem techniky.

Obžaloba viní Veselého z toho, že jménem ProMoPra následně předkládal úřadu vlády i faktury za takové zajišťovací služby, které hlavní subdodavatel NWDC Company buď vůbec neprovedl, nebo které nijak nesouvisely s předmětem zakázky. Státní kasu to mělo údajně přijít na minimálně 388 milionů korun. Finanční úřad navíc státu udělil v souvislosti se zakázkou pro ProMoPro pokutu za porušení rozpočtové kázně ve výši 550 milionů korun.

„Obžalobu odmítám v plném rozsahu,“ prohlásil dnes Veselý, kterému hrozí až desetiletý trest. „Během předsednictví jsme udělali hodně práce. Poskytovali jsme slevy. Částce, kterou uvádějí znalci ve znaleckém posudku, vůbec nerozumím a troufám si tvrdit, že je z říše snů,“ řekl.

Bývalý jednatel ProMoPra u soudu také uvedl, že u zajišťovacích služeb, které se týkaly například provozu novinářských center na jednotlivých konferencích, nebylo možné v rámcové smlouvě předem stanovit ceny, protože nešlo dopředu odhadnout podmínky akcí. „Byla domluva, že vláda vždy pošle objednávku, my následně nabídku, a pokud s ní Úřad vlády bude souhlasit, odešlou nám akceptaci, která pak pro nás byla závazná,“ dodal.

  • Veselý, který svou firmu loni prodal konkurenční AV Media, směřoval svou obhajobu k dřívějším úspěchům ProMoPra.„Měli jsme obrovské zkušenosti ze zasedání NATO nebo Mezinárodního měnového fondu,“ zdůraznil s tím, že on sám v oboru pracuje 45 let.

Dnešní Veselého výpověď rovněž potvrdila některé dřívější názory, že příprava a organizace českého předsednictví v roce 2008 probíhala z hlediska zajišťování konferencí poměrně hekticky. Rámcovou smlouvu s ProMoPrem uzavřel Úřad vlády v září 2008, ale objednávky dostala firma až v listopadu. Její zaměstnanci z tohoto důvodu údajně pracovali přes víkendy i přes svátky. „Bylo vidět, že jednotlivé resorty si až v lednu 2009 uvědomily, že předsednictví začíná. Úřad vlády byl najednou zavalen požadavky na konání akcí,“ vzpomínal Veselý s tím, že tyto požadavky na poslední chvíli nebylo snadné zajistit.

Obtížné bylo prý i sehnat hlavního subdodavatele. Původní firma totiž podle Veselého od kontraktu odstoupila poté, co se seznámila se smluvními sankcemi. Až poté se ProMoPro dohodlo s NWDC Company. Vzájemnou spolupráci si Veselý dnes pochvaloval a obvinění z podvodných faktur popřel. „Zakázky byly rozčleněné na jednotlivé objednávky. Nemohlo se proto stát, že by nám fakturovali činnost, která nebyla objednaná. Šlo to velice snadno zkontrolovat,“ řekl soudu.

Tehdejší praxi popsal tak, že z konkrétní objednávky od Úřadu vlády vždy vyčlenil to, co mohlo udělat samotné ProMoPro a zbytek odeslal jednateli Vlastimilu Maxovi z NWDC Company, který mu poslal zpět cenovou nabídku. K té Veselý připočítal deset až jedenáct procent marže a odeslal objednávku ke schválení na Úřad vlády.

Před soudem stojí i trojice úředníků

Za nevýhodnou smlouvou na straně státu údajně stála náměstkyně někdejšího místopředsedy vlády Alexandra Vondry Jana Hendrichová a dva její tehdejší podřízení z Úřadu vlády - ředitel odboru logistiky Radomír Karlík a ředitel odboru rozpočtu a veřejných zakázek David Mlíčko. Trojice prý ProMoPro účelově a nedůvodně upřednostnila na úkor jiných potencionálních zájemců a nezajistila dostatečné kontrolní mechanismy, které by vedly k odhalení podvržených faktur.

Vedle úředníků a Veselého je obviněno ještě osm zástupců dalších firem. Ty policisté podezírají z legalizace výnosů z trestné činnosti, tedy praní špinavých peněz, některé z nich pak také z podvodu.

Hlavní líčení je sice nařízeno do 4. prosince, ale předsedkyně soudního senátu Eva Brázdilová rovnou avizovala, že bude pokračovat i v březnu a květnu příštího roku. Na první dva týdny v listopadu jsou naplánovány výslechy obžalovaných, po kterých budou následovat svědci a v prosinci znalci.

Kauza ProMoPro se táhne už od roku 2011

Leden–červen 2009 – Firma ProMoPro zajišťovala audiovizuální techniku při českém předsednictví Evropské unii – tedy v prvním pololetí roku 2009.

Leden 2011 – Prvotní podnět k prošetření zakázky vzešel od ministerstva financí. Jeho finanční analytický útvar v lednu 2011 podal trestní oznámení kvůli podezřelé zakázce, kterou společnost ProMoPro bez soutěže získala od Úřadu vlády.

Únor 2011 – Protikorupční policie zahájila trestní řízení kvůli podezření z porušování povinnosti při správně cizího majetku.

24. března 2011 – Vondra se na mimořádné schůzi parlamentu přihlásil ke spoluodpovědnosti za výsledek hospodaření při předsednictví EU. Uvedl, že měl celkový přehled a detaily neřešil. Omluvil se za to, že se mu dříve nepodařilo svou roli vysvětlit – 11. dubna nabídl premiérovi Nečasovi rezignaci.

Duben 2012 – O rok později potom policie oznámila, že v kauze ProMoPro obvinila 10 lidí – z toho 3 bývalé státní zaměstnance z nejbližšího týmu tehdejšího ministra Alexandra Vondry. Později vzrostl počet obviněných na 12.

7. prosince 2012 – Vondra rezignoval na funkci ministra obrany; svůj krok zdůvodnil ztrátou důvěry voličů v podzimních senátních volbách.