Léčebné konopí? Za pár dní už i ve vaší lékárně

Praha – Léčebné konopí se už za pár dnů objeví na pultech lékáren a bude k dispozici  vybraným pacientům. Státní ústav pro kontrolu léčiv totiž dnes zahájil provoz registru, který umožňuje jeho legální výdej. Lékárny zatím balení marihuany neobdržely, lékaři tak s vypisováním receptů nemusí spěchat. Situace by se však měla změnit začátkem příštího týdne, kdy konopí dovezou firmy z Nizozemska.

Léčebné konopí už za pár dní v lékárnách (zdroj: ČT24)

Novela o léčebné marihuaně vešla v platnost už loni v dubnu. Dlouho ale trvalo, než lékaři směli vydat recept na přípravek s obsahem léčebného konopí. A bez takového dokladu si pro něj nikdo do lékárny nemohl přijít, a ta tudíž neměla důvod prostředek odebírat.

  • Někteří doktoři celou situaci se zpožděním kritizovali. „Jedním z důvodů, proč doposud nikdo léčebné konopí nepředepsal, je ten, že více než půl roku poté, co tento zákon platí, tak Státní ústav pro kontrolu léčiv tento registr ještě nezprovoznil. Já nemohu žádnému pacientovi konopí předepsat, protože bych se dopustil trestného činu,“ prohlásil lékař Tomáš Zábranský z Centra adiktologie 1. lékařské fakulty Psychiatrické kliniky Univerzity Karlovy v Praze.

Pacienti tak zůstávali odkázáni na ilegální pěstitelství nebo černý trh, který jim v takovém případě podal pomocnou ruku ochotněji než stát. To je teď už minulostí.

Na vydání receptu musí mít lékaři povolení, přičemž recept obdrží jen vybraní pacienti s rakovinou, roztroušenou sklerózou či ti, kteří jsou HIV pozitivní. Prodeji tedy zatím brání už jen dodávka zboží z Nizozemska.

Několika subjektům dalo Ministerstvo zdravotnictví oprávnění k dovozu zahraničního konopí, výběrové řízení na českého pěstitele léčebného konopí teprve probíhá. Vítěz by měl být vybrán do konce roku, zájem projevilo šestnáct pěstitelů.

  • "Přestože dovoz léčebného konopí ze zahraničí nespadá do gesce Ústavu, ten velmi intenzivně komunikuje s nizozemskou regulační autoritou, která přislíbila součinnost v rámci procesu vyřizování relevantních českých žádostí o nákup holandského konopí," řekla mluvčí SÚKL Lucie Šustková.

Zpoždění registru? Vinu odmítáme, zaznívá z ústavu pro kontrolu léčiv

Ústav pro kontrolu léčiv spustil ke dnešnímu dni registr léčivých přípravků s omezením, jenž umožňuje předepisování léčivých přípravků. Ve zmíněné instituci se totiž měnilo vedení, což celou věc ještě zkomplikovalo a oddálilo. Stejně jako to, že připravený systém hodnotily špičky Ústavu v rozporu se zákonem o léčivech.

„Registr byl vyvíjen v nesouladu se zákonem a my jsme museli projít poměrně dlouhým a náročným procesem narovnání s dodavateli toho registru,“ objasnil šéf ústavu Zdeněk Blahuta téměř dvacetiměsíční zpoždění. V tomto případě tedy zařízení jakoukoli vinu odmítá a odvolává se na nutnost počkat na zavedení příslušných prováděcích předpisů.

Vydáno pod