Ústav pro kontrolu léčiv udělil svou nejvyšší pokutu

Praha - Stát udělil historicky nejvyšší pravomocnou pokutu za štědré odměny lékařům při předepisování konkrétního léku. Firma Teva Pharmaceuticals musela zaplatit 950 tisíc korun. Více než čtyřem desítkám lékařů dávala údajně příliš vysoké odměny za testování silných léků proti bolesti. Firma se hájí tím, že šlo o běžnou studii, která měla zjistit nežádoucí účinky medikamentu, a do budoucna požaduje nastavení jasných pravidel pro neintervenční studie.

Teva Pharmaceuticals měla čtyřiceti lékařům platit kvůli testování silných léků proti bolesti. V březnu začal s vyšetřováním předepisování náplastí proti bolesti Státní ústav pro kontrolu léčiv a před dvěma týdny vyměřil firmě pokutu. „Poskytovala finanční odměnu v dikci zákona vyšší než nepatrné hodnoty,“ řekl ředitel ústavu Zdeněk Blahuta.

Společnost Teva udělení pokuty respektovala a sankci obratem zaplatila. „Současně ale vyjadřujeme nesouhlas s nálezem i procesem posuzováni případu, kdy zejména v otázce odměňováni spatřujeme neregulovanost a procesní nejistotu. Rádi se budeme podílet na vyjasnění pravidel odměňováni zdravotnických odborníků a jako první krok ke změně nastavení podmínek se Teva připojuje k iniciativě zveřejňování plateb lékařům za veškerou spolupráci na veřejně dostupných webových stránkách v příštím roce,“ uvedla společnost v tiskové zprávě.

Podle zjištění ústavu dostali kontaktovaní lékaři odměny ve výši od pěti do 362 tisíc korun. Předepsané léky se dostaly k více než pěti a půl tisícům lidí. V průběhu tří let tak firma na zkouškách léku utratila přes šest a půl milionu korun. Ústav nicméně neprokázal, že by lékaři předepisovali lék Tevy zbytečně, nebo že jím pacienty dokonce poškodili.

„V žádném případě nešlo o podporu preskripce konkrétního léčiva a nejednalo se o 'platbu za pacienta', jak bylo ve vyjádření SUKL uvedeno,“ dodala farmaceutiská firma.

Historicky nejvyšší pokuta od SÚKL pro firmu Teva (zdroj: ČT24)

Seznam odměněných lékařů se ještě dostane k České lékařské komoře. Jejich jména jsou kvůli ochraně osobních údajů tajná; šlo hlavně o specialisty - neurology a revmatology. Organizace lékařů může rozhodnout i o jejich potrestání, jestliže dojde k závěru, že se dopustili prohřešku proti lékařské etice. Při rozhodování ale budou muset představitelé lékařské komory stanovit, co je ještě přiměřený honorář. „To se bude velmi obtížně hodnotit,“ řekl prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Modrý pruh

Lékaři v rámci dohody s firmou Teva Pharmaceuticals předepisovali opiát fentalyn, což je velmi silný lék proti bolesti. V lékárnách ho člověk dostane pouze na předpis s modrým pruhem a lékárníci ho pro jistotu ukládají do trezoru. Užívá se na tu nejvíce intenzivní chronickou bolest, často ho berou lidé s rakovinou.

Státní ústav pro kontrolu léčiv se sankcí firmě Teva vzepřel nařčení, že v posledních letech polevil v kontrolách předepisování léků. Nebýt firmy Teva, za poslední tři roky by pokutoval jednu firmu. Ministerstvo zdravotnictví přitom tvrdí, že tento problém z českého zdravotnictví nevymizel.

Vydáno pod