Brněnská nemocnice nabídla poprvé operaci srdce v přímém přenosu

Brno – Operace srdce se dnes poprvé v živém přenosu objevila na internetu v rámci projektu Kardio.TV. Zákrok provedli lékaři Fakultní nemocnice Brno, kteří pomáhají pacientce s významným zúžením srdečních cév. Dosud mohli přenosy operací sledovat pouze odborníci a lékaři. Přímý přenos kolem 12:45 skončil - záznam bude ke zhlédnutí v sekci Video archiv. Nemocnice si od spuštění projektu Kardio.TV slibuje větší osvětu v oblasti kardiovaskulárních chorob. Právě tento typ onemocnění označují experti za nejčastější příčinu úmrtí v Česku.

Zhruba půlhodinový zákrok začal v pravé poledne na katetrizačním sále invazivní a intervenční kardiologie Interní kardiologické kliniky Fakultní nemocnice Brno. Podle operatéra Petra Kaly je on-line přenos pro laiky v České republice ojedinělý. „Dosud byly přenosy jen pro lékaře. Pro odbornou veřejnost fungují už dvacet let a díky nim mohou odborníci vzájemně sledovat své operace. Ukázat zákrok veřejnosti se ale všichni bojí, protože jedna věc je vysvětlit postup znalcům a druhá laické veřejnosti, která medicíně nerozumí. Nezaznamenal jsem, že by kdekoliv na světě byly živé přenosy pro širokou veřejnost,“ řekl Kala.

I přesto se nemocnice rozhodla, že lidem přímý přenos ze zákroku poskytne. „Důvodem je zvýšení povědomí o příznacích srdečních onemocnění a pacienti také mohou vědět, co je v případě stejného zákroku čeká,“ vysvětlila mluvčí nemocnice Anna Mrázová. Zákrok podstoupila osmdesátiletá pacientka, která prodělala infarkt myokardu. „Bude zcela při vědomí. Lékaři jí pouze při lokálním umrtvení zavedou do zápěstí katetr a pomocí rentgenu budou sledovat jeho cestu až k srdci. Tam jí do cévy umístí stent, který zamezí dalšímu selhání srdce,“ popsala ještě před zákrokem Mrázová.

Takzvaný stent má při operacích zabránit zužování cévy. „Lidem se cévy zužují z různých důvodů například v důsledku kouření, špatné životosprávy nebo vrozené vady. Cévami se postupně nedostává do srdce krev a neokysličuje ho, což vede k infarktu,“ objasnila Mrázová s tím, že v takových případech je pak nutný velmi rychlý lékařský zásah, aby pacient přežil.

Onemocnění kardiovaskulárního systému mají ve vyspělých zemích na svědomí více než polovinu úmrtí dospělé populace, a to jak u mužů, tak i u žen. Nejčastěji se jedná o ischemickou chorobu srdce a akutní srdeční infarkt, tedy infarkt myokardu.