V Arménii zadrželi Soghojana, do ČR ale nepojede

Jerevan – Arménští policisté zadrželi ve čtvrtek v Jerevanu Andranika Soghojana, takzvaného vora v zakoně, který dostal v České republice 22 let za objednávku vraždy. Soghojan měl nastoupit do vězení v září, evropský zatykač na něj vydal pražský městský soud. Ministerstvo spravedlnosti nebude Arménii žádat o jeho vydání, protože je Arménec a země své občany nevydává.

Soghojan si v roce 2007 v Praze měl objednat vraždu arménského podnikatele, vykonavatel ovšem při následném honu v metropoli omylem zavraždil jiného člověka a další byl pobodán. Soghojana pražský městský soud nejprve nadvakrát osvobodil, odvolací vrchní soud však případ vždy vrátil k novému projednání. Odsuzující rozsudek padl až poté, co kauzu dostal na starost jiný soudce. Definitivní trest dostal Soghojan v říjnu 2013, kdy už ale byl dávno v zahraničí, protože justice ho po původně zprošťujícím verdiktu propustila z vazby.

„Vzhledem k tomu, že Soghojan je státní příslušník Arménie a Arménie své občany nevydává, je vyloučeno jeho vydání do České republiky. S ohledem na tuto skutečnost proto ministerstvo spravedlnosti nežádalo arménské orgány o jeho zadržení za účelem vydání do České republiky,“ uvedla mluvčí minsterstva spravedlnosti Kateřina Hrochová.

Evropský zatykač vydaný městským soudem se na Arménii nevztahuje. Podle mluvčí soudu Markéty Puci začal soud už v polovině října připravovat také mezinárodní zatýkací rozkaz, jeho vyhotovení ale trvá delší dobu. „Je také připravována žádost o vydání osoby z ciziny pro případ, že by (Soghojan) opustil území Arménie,“ doplnila Hrochová.

Česko s Arménií také diskutovalo o tom, že by si Soghojan odpykal trest ve své vlasti. To ale prý bez smlouvy mezi oběma státy není možné. Jedinou možností tedy zůstalo předání celého trestního řízení do Arménie. Kauza by tak byla v Arménii od počátku přešetřena. O tuto možnost by musel požádat pražský městský soud. „S ohledem na to, že ve věci bylo podáno dovolaní k Nejvyššímu soudu, ministerstvo spravedlnosti v současné chvíli žádost soudu o předání trestního řízení do Arménie nepředpokládá,“ prohlásila Hrochová.

Případ „vora v zakoně“ Andranika Soghojana:

  • duben 2009 - Mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) oznámil, že policisté zadrželi skupinu osob napojenou na ruskojazyčný organizovaný zločin v ČR. Mezi zadrženými byl i Armén Andranik Soghojan, který podle ní představoval takzvaného „vora v zakoně“, tedy vysokou autoritu zločineckých skupin ze zemí bývalého Sovětského svazu. Policie obvinila Soghojana z toho, že usiloval o život arménského podnikatele.
  • červen 2009 - Pražský městský soud uložil Ukrajinci Timuru Treťjakovovi doživotí za nájemnou vraždu řidiče Sazky a pokus o vraždu arménského podnikatele. Soud předvolal jako svědka i Soghojana, který podle policie vraždu objednal. Odvolací soud zmírnil Treťjakovi trest na 22 let vězení.
  • červen 2010 - Soud začal řešit případ Soghojana a dalších obžalovaných. Soghojan odmítl vypovídat, obžalobu označil za nepravdivou
  • září 2010 - Detektivové z ÚOOZ obvinili Soghojanova advokáta Julia Kramariče z podplácení svědků. Obvodní soud v roce 2013 uznal Kramariče vinným z podplácení a uložil mu roční podmínku a zákaz výkonu činnosti advokáta na 2,5 roku. Městský soud v Praze následně rozsudek zrušil, ale Kramaričovo chování označil za neetické a v rozporu se zákonem o advokacii. Kvůli promlčecí lhůtě se případem nemohla zabývat ani advokátní komora v kárném řízení.
  • říjen 2010 - Městský soud v Praze zprostil Soghojana obžaloby. Spolu s ním osvobodil i další tři muže. Všechny propustil z vazby, Soghojan poté opustil ČR.
  • duben 2011 - Vrchní soud v Praze částečně zrušil zprošťující verdikt z října 2010 a případ vrátil Městskému soudu v Praze. Ten Soghojana a další čtyři muže podezřelé z objednání vraždy po roce znovu osvobodil. To ale vrchní soud i podruhé zrušil.
  • únor 2013 - Městský soud v Praze uložil Soghojanovi dvaadvacetiletý trest vězení. Jeho spoluobžalovaní si vyslechli tresty od 12 do 18 let. Odsuzující rozsudek padl poté, co kauzu dostal na starost jiný soudce.