Březina si může mandát nechat, míní pražská ČSSD

Praha – Karel Březina (ČSSD) byl včera pravomocně shledán vinným z podvodu v pražském dopravním podniku. Voliči v Praze ho nicméně v podzimních volbách zvolili zastupitelem. Pražská buňka ČSSD nebude požadovat, aby se Březina svého mandátu vzdal. Zatím ho ale nebudou navrhovat na post radního pro dopravu. Březina sám uvedl, že na své účasti v radě netrvá.

„Mandát zastupitele dostal od voličů a ze zákona o něj nemůže být připraven,“ řekl lídr pražské ČSSD Miloslav Ludvík. ČSSD proto ani nebude chtít, aby se Karel Březina tohoto postu vzdal. Rozhodnout však mohou o politické nominaci. Ta se týká případného působení v úloze radního. Karel Březina je součástí vyjednávacího týmu ČSSD a měl se stát kandidátem na dopravu. Březina řekl, že na nominaci do rady hlavního města netrvá, Ludvík potom potvrdil, že už mají vybranou náhradu. „Nebylo by dobré, aby člověk, co má pravomocný rozsudek, zasedal v radě,“ řekl Ludvík. Zdůraznil přitom, že nejde o přání koalice, která po soudním jednání, které rozhodlo o Březinově vině, zatím nejednala.

V Praze v současnosti jedná ČSSD s hnutím ANO a Trojkoalicí o vytvoření koalice, která by měla na magistrátu převahu pouhého jednoho hlasu. Do pozice nejisté většiny může dohodu těchto tří politických uskupení uvrhnout právě případ Březiny, kterému včera odvolací soud potvrdil podmíněný trest jednoho roku s patnáctiměsíční zkušební dobou. Vyjednávací týmy proto budou Březinu projednávat na páteční schůzce.

Obvodní soud odsoudil Karla Březinu za podvod v Dopravním podniku Praha. Měl neoprávněně pobírat plat předsedy dozorčí rady od března 2007 do srpna 2011. Zároveň byl totiž členem dozorčí rady firmy Porcela Plus s majetkem v konkurzu. Verdikt potvrdil 29. října 2014 odvolací soud.

Březina se cítí nevinně a bude se ještě dovolávat k Nejvyššímu soudu. I to je důvod, proč zatím jeho domovská strana nežádá od Březiny razantní kroky. „Já bych s jakoukoliv výzvou k odstoupení počkal na rozhodnutí Nejvyššího soudu, případ ještě není u konce,“ uvedl Luvdvík. Čtyřikrát byl osvobozen, až napopáté odsouzen. Vždy to byl odvolací soud, kdo zprošťující rozsudek vracel a kdo ho odsoudil. „Stálo by za to, aby se na to podívali jiní soudci,“ doplnil Ludvík.

O Březinově obvinění se navíc vědělo již před volbami, o prvoinstančním odsouzení lidé věděli, přesto ho 34 tisíc voličů vybralo. Pražský magistrát navíc zná několik případů, kdy radní čelili obvinění, například zastupitelé za TOP 09 nebo ODS byli vyšetřováni v souvislosti s Opencard.