Máme být na co hrdí, řekl Sobotka při oslavách výročí vzniku ČSR

Praha – Česko si připomíná 96 let od vzniku samostatného Československa. Během dopoledne se u národního památníku na pražském Vítkově sešli politici a zástupci armády, kteří položili věnce k soše Jana Žižky. Po poledni pak oslavy na Vítkově pokračovaly shromážděním, které zastřešil Svaz bojovníků za svobodu. Výročí si ale lidé připomínají po celé republice. Vzpomínkové akce za účasti pamětníků se konaly také v Brně a Ostravě.

Oslavy výročí vzniku Československa zahájil na Vítkově premiér Bohuslav Sobotka položením věnce k jezdecké soše Jana Žižky. „Tehdejší Československo byl nesmírně moderní a pokrokový stát a máme být na co hrdí,“ řekl premiér Sobotka. Ministr obrany Stropnický dodal, že je to den, kdy si Češi mohou připomenout své předky.

„Nejenom jako jedinci, ale i jako stát si musíme připomínat, kam patříme a odkud jsme přišli. To nám dá trošku jistoty a sebevědomí, kam chceme jít,“ prohlásil náčelník Generálního štábu Petr Pavel.

Na Vítkově byly nastoupeny vojenské jednotky i hradní stráž, ceremonii přihlíželo několik desítek lidí.

„Dneškem slavíme a hlásíme se k principu sebeurčení na základě demokraticky vyjádřené vůle občanů. Dneškem slavíme a hlásíme se k bojovému odkazu našich legionářů, bez jejichž hrdinství by náš moderní stát nebyl nikdy uznán,“ připomněl během poledního shromáždění uvnitř vítkovského památníku předseda sněmovny Jan Hamáček.

Ceremoniál na Vítkově k 96. výročí vzniku ČSR
Zdroj: ČT24

Oslavy 96. výročí založení republiky vyvrcholí večerním ceremoniálem na Pražském hradě, na němž prezident předá významným osobnostem vysoká státní ocenění. Na protest proti některým jeho politickým krokům se ale slavnostního večera nezúčastní někteří rektoři, mimo jiné předseda České konference rektorů a rektor Univerzity Karlovy v Praze Tomáš Zima a rektor Českého vysokého učení technického (ČVUT) v Praze Petr Konvalinka.

Pozvánku na Hrad na 28. října letos stejně jako loni nedostali rektoři Mikuláš Bek z Masarykovy univerzity a Libor Grubhoffer z Jihočeské univerzity. Bek v minulosti nenechal Zemana vystoupit ve škole z obavy před volební agitací a Grubhoffer se zastal Martina C. Putny, kterého Zeman odmítal jmenovat profesorem.

Vydáno pod