Nepozvat rektory na oslavu vzniku státu je nedůstojné, říká Hampl

Praha – Trestat dva rektory za postoje projevené před více než rokem a půl mi přijde během státního svátku nedůstojné, tvrdí bývalý rektor Univerzity Karlovy a čerstvý senátor Václav Hampl. Jako jeden z posledních – spolu se svým akademickým nástupcem Tomášem Zimou – odmítl účast na zítřejším předávání státních vyznamenání na Pražském hradě. Zeman opět nepozval dva jejich kolegy, se kterými měl v minulosti spory. Pozvánku nedostal Mikuláš Bek, rektor Masarykovy univerzity v Brně, a Libor Grubhoffer, rektor Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Hampl se ale za ně teď postavil. „Takové jednání ke státnímu svátku prostě nepatří. Myslím si, že to je velmi nevhodné,“ řekl Hampl v rozhovoru pro ČT24.

Jak dlouho jste se rozmýšlel, zda na Pražský hrad zítra přijít, nebo ne?
Moc dlouho ne. Člověk samozřejmě zvažuje, že je v trochu jiné situaci, než v které jsem byl před rokem, a zvažuje samozřejmě i formu.

Co svou neúčastí chcete vzkázat?
Pro mě je to především o tom, že trestat někoho za nějaký postoj projevený před dvěma roky ke státnímu svátku prostě nepatří. Myslím si, že to je velmi nevhodné, a cítím v tom ze své strany jednak formu vyjádření nesouhlasu s takovýmto uzurpováním oficiálních oslav a také jakousi kolegialitu s dvěma rektory významných univerzit.

Mikuláš Bek v minulosti nenechal Zemana vystoupit ve škole z obavy před volební agitací a Libor Grubhoffer se zastal Martina C. Putny, kterého Zeman odmítal jmenovat profesorem. „Hájím prestiž hlavy státu a zájmy všech budoucích prezidentů, kteří přijdou po mně,“ uvedl prezident. Rektory jeho rozhodnutí popudilo. Je to svátek České republiky, nikoliv Miloše Zemana, glosoval tuto skutečnost předseda Rady vysokých škol Jakub Fischer.

Jste si jistý, že za tím nepozváním je osobní averze prezidenta vůči dvěma rektorům? Že to je tedy jakési vyřizování si účtů z minulosti? Prezident Zeman řekl, že tím nepozváním hájí důstojnost prezidentského úřadu i svých nástupců…
Asi to tak vnímá, ale já s tímto taktéž nesouhlasím. Myslím, že pan prezident potvrdil, že je to určitě kvůli tomu, že pan rektor Bek neumožnil přednášku čestného předsedy jedné politické strany v době předvolební kampaně na akademické půdě, což je z mého pohledu zcela legitimní. A mimochodem, bylo to před dvěma lety. V případě rektora Grubhoffera pak za to, že nepřišel na předávání profesorských dekretů. Myslím, že cti a váženosti prezidentského úřadu by rozhodně nijak neuškodilo, kdyby tyto věci prostě nebyly důvodem pro nepozvání na oficiální státní oslavu výročí založení republiky.

Hampl: Trestat někoho i po dvou letech je nedůstojné (zdroj: ČT24)

Nemůže hrozit, že dopad vámi vyjádřené solidarity bude minimální vzhledem k tomu, že jednoduše někteří rektoři dorazí?
Tím, že vyjadřuji solidaritu a osobní postoj, tak nehodlám zakládat nějaké hnutí či něco podobného. Každý ať se rozhodně podle svého. Moc při tom neřeším, jestli to bude znamenat nějaký posun příští rok, nebo nebude. To nebylo skutečně mým úmyslem zkoušet nějak manipulovat panem prezidentem. Myslím, že jde čistě o vyjádření mého postoje jako občana a nyní čerstvě politika.

Oslav 28. října na Pražském hradě se nezúčastní řada rektorů, i když oficiálně kvůli jiným povinnostem. Hned několik akademiků bude na pracovní cestě v Indii, jiní hlásí dlouhodobě plánovanou cestu do Ameriky či jiných států. Další akademici svou neúčast komentovat nechtěli. Pozvání na Hrad aktuálně odmítli také poslanci KDU-ČSL Ivan Gabal a Vít Kaňkovský nebo poslankyně ODS Miroslava Němcová.

Není předávání státních vyznamenání a oslavy vzniku republiky příliš vážná věc na to nepřijít?
Je to vážná věc. Chci, aby bylo jasné, že takovéto rozhodnutí mě velmi mrzí a je mi to líto. Považuji za důležité si důstojně připomenout tak významnou věc v našich dějinách a také vyjádřit uznání těm oceněným. Například to, že zítra v separátním ceremoniálu bude oceněn Sir Nicholas Winton, mně přijde úžasné. Můj postoj opravdu nechce být znevažováním státního svátku, právě naopak. Stát totiž také stojí na určitých hodnotách, principech a ty je potřeba i během oslav státního svátku dodržovat.

Máte představu, jak to bude příští rok? Opět nepřijde pozvání dvěma rektorům, opět nepřijdete… Není to začarovaný kruh?
Samozřejmě že to může být začarovaný kruh. Mně přijde, že když se ti dva rektoři už před delší dobou zachovali z mého pohledu pochopitelným způsobem, tak nevím, jestli by měli být z účasti na státním svátku už na věky vyloučeni. V momentě, kdy toto přestane, tak já strašně rád to pozvání přijmu. Pokud ho ještě dostanu…