Ruští i čínští špioni jsou často podnikatelé i akademici

Praha – Z Ruska a Číny přijíždějí do Česka vedle zpravodajců s diplomatickým krytím také samostatní špioni v rolích akademiků, turistů nebo podnikatelů, píše Bezpečnostní informační služba ve své výroční zprávě za rok 2013. Na vliv východních agentů, jejichž hlavní cíl představují především ekonomické zájmy, upozorňuje česká zpravodajská služba dlouhodobě. Jejich počet označila za setrvale „extrémně vysoký“.

„V případě ruské diplomatické mise byl i v roce 2013 počet zpravodajských důstojníků pod diplomatickým krytím extrémně vysoký a navíc je doplňován zpravodajci, kteří do Česka cestují samostatně – turisté, experti, akademici, podnikatelé,“ píše BIS.

Východním špionům napomáhají politici, novináři i úředníci

Zpravodajci z Ruska a Číny přijíždějí upevňovat a rozšiřovat vliv obou zemí. Rusové se prý snaží o mediální a společenský vliv k podpoře svých ekonomických zájmů. „V případě Číny šlo zejména o využití ekonomických argumentů k podpoře čínských politických zájmů v ČR,“ dodávají zpravodajci.

Bezpečnostní informační služba
Zdroj: ČT24

Důležitým partnerem pro „vedení otevřených, poloutajených i utajených vlivových operací“ jsou pro zpravodajce z Východu vybraní Češi, kteří jim prý pomáhají vědomě nebo nevědomě. „Při budování přístupových a vlivových sítí v Česku jsou pro Rusy i Číňany důležití novináři, členové parlamentních politických stran, státní úředníci, lobbisté, networkingové organizace, organizace zaměstnavatelů či zaměstnanců,“ píše BIS.

Andor Šándor: Rusko se zajímá o Česka jako o člena EU a NATO

V souvislosti se zprávou BIS uvedl v rozhovoru pro ČT bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby Andor Šándor, že Rusové mají zájem o Českou republiku jako takovou a jako o součást EU a NATO. „Rusko má zájem prostřednictvím kontaktů v ČR ovlivňovat a rozmělňovat integrační tendence v rámci EU a stabilitu a akceschopnost Severoatlantické aliance,“ vysvětlil. Zdůraznil ale, že vysoký počet agentů přijíždějících k nám v rolích, které uvedla BIS, ještě automaticky neznamená, že jsou také úspěšní.

Andor Šándor: Ruští zpravodajové cílí na ČR kvůli EU a NATO (zdroj: ČT24)

Podle jeho slov ruská zpravodajská služba vždycky vynikala třeba v ovlivňování veřejného mínění přes různé lidi, na které se napojuje. Jde totiž o to, jaké názory se v ČR utvářejí k hlavním bezpečnostním problémům ve světě. Cílem je především rozdělovat společnost, aby se v důsledku toho země stala slabším článkem právě mezinárodních organizací, dodal Šándor.

Východní firmy jako bezpečnostní riziko

Číny se týkala loni také rizika ohledně kybernetické bezpečnosti. Nebezpečí může podle BIS představovat rostoucí podíl čínských společností Huawei a ZTE na českém trhu. „Obě společnosti jsou ve světě dlouhodobě podezřívány ze spolupráce s čínskými zpravodajskými službami a podílu na výzvědných aktivitách,“ dodali zpravodajci.

Poslanec Marek Benda (ODS) o zprávě BIS: „Samozřejmě, že to mohou v té veřejné části zprávy říci takto obecně, ale svědčí to o výrazných nebezpečích, kterých si zřejmě nejsme ani vědomi.“

Huawei byla prý v některých zemích již dříve vyloučena z účasti na státních zakázkách a budování sítí pro přenos citlivých informací. Odborníci podle BIS také upozorňují na to, že obě firmy neberou ohled na chybová hlášení ve svých produktech. Údajně je možné, že jsou v nich úmyslně vložené chyby, které lze využít například k získání informací.