Čím dál víc rodičů nemá peníze na obědy pro děti

Praha – Na školy se obrací stále víc rodičů, kteří nemají na zaplacení obědů svých dětí. Na problém před rokem upozornila Česká televize. Následně vzniklo konto, díky kterému dostává jídlo ve škole 600 dětí, které by ho jinak neměly. Pomoc nově nabídlo také ministerstvo práce a sociálních věcí.

Peníze na dětské obědy (zdroj: ČT24)

Dagmar Svojanovská se sama stará o dvě dcery. „Jestli máte dvě děti, je to přes 1000 korun, a to je ubíjející. Kolikrát nám zůstane na jídlo tisíc korun na celý měsíc,“ popisuje žena, která navíc nedávno přišla o práci a nemohla si dovolit dcerám obědy v jídelně zaplatit. „Bylo mi to strašně líto,“ říká. O pomoc proto požádala přímo školu. Její ředitel se obrátil na organizaci, která pro podobné případy zřídila konto. A z toho bude dívkám rok obědy platit.

Loni začalo díky tomuto kontu chodit do jídelny 370 školáků, kteří do té doby neobědvali. Teď už je to skoro šest set a není to konečné číslo – další žádosti čekají na vyřízení. „Poptávka během měsíce září byla veliká, ani jsme nepočítali, že bude takový ohlas,“ říká Jana Skopová z organizace Women for Women.

Školy vyhodnocují, která rodina podporu potřebuje. Peníze na účet posílají restaurace i jednotliví dárci. Nově se rozjela kampaň, do které se zapojilo ministerstvo práce. Do budoucna plánuje i finanční podporu. Ministerstvo přitom slibuje, že nezůstane jen u obědů. Zaměřit se chce i na pomůcky a dopravu dětí do škol.     

Vydáno pod