V souvislosti s privatizací OKD obžalovalo státní zastupitelství tři lidi

Praha – Vrchní státní zastupitelství podalo v souvislosti s privatizací OKD obžalobu na tři lidi. Jednoho viní z křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku, další dva pak z porušování povinnosti při správě cizího majetku. Svým jednáním podle obžaloby způsobili státu škodu za více než 5,7 miliardy korun.

Podle dřívějších informací médií je jedním z podezřelých znalec Rudolf Doucha, který vypracoval posudek na ocenění podílu Fondu národního majetku v OKD. Znalec prý vyčíslil hodnotu státní části firmy na dvě miliardy korun. Podle protikorupční policie však zcela pominul některé složky majetku dolů. Doucha s obviněním nesouhlasí.

Podle deníku Právo pak byli v kauze obviněni také Pavel Kuta a Jan Škurka – bývalí místopředsedové fondu, kteří údajně připravovali smlouvu o prodeji státního podílu firmě Karbon Invest, přičemž vycházeli z Douchova znaleckého posudku.  

Znalec prý zapomněl ocenit dvacet dceřiných společností

Stát sice nakonec prodal podíl za 4,1 miliardy, podle protikorupční policie ale kvůli chybnému ocenění přišel o zhruba pět miliard. MF Dnes uvedla, že znalec při ocenění majetku OKD opomenul dvacet dceřiných společností. Ty vlastnily například stovky dělnických bytů, které pak nový majitel prodal za tržní ceny.

Protikorupční policie zdokumentovala, jak se část dceřiných společností podařilo po privatizaci prodat. Příkladem může být prodej společnosti Služby dolů, která pod státní podnik OKD spadala a která především vlastnila asi 1 200 bytů na Kladensku. Při privatizaci OKD společnost Služby dolů nikdo neocenil. Firma Karbon Invest uhlobaronů Viktora Koláčka a Petra Otavy ji tehdy dostala zadarmo a s ní i kladenské byty. 

Za rok a půl po privatizaci pak Karbon Invest prodal bývalou dceřinou firmu OKD skoro za půl miliardy korun skupině Zdeňka Bakaly. Ta pak v roce 2006 prodala kladenské byty i s nájemníky za nezveřejněnou cenu společnosti Pražská správa nemovitostí. Hlavním podílníkem této společnosti byl někdejší bankéř Václav Skala, jehož finanční ústav Bankovní dům Skala v roce 1996 zkrachoval. Jeho realitní firma pak kladenské byty prodávala za tržní hodnotu. V roce 2009 to bylo zhruba 1,5 milionu za byt 3+1. 

Na kauzu privatizace bytů OKD na Kladensku upozorňovali i Reportéři ČT. Nynější premiér Sobotka už v roce 2009 v rozhovoru pro tento pořad řekl, že o prodeji kladenských bytů spolu se státním podílem OKD firmě Karbon Invest nevěděl. Byl to Sobotka, kdo byl v Grossově vládě ministrem financí, když stát v roce 2004 akcie OKD prodával.

Privatizace OKD

Počátkem 90. let se ani OKD nevyhnula restrukturalizace, která zasáhla většinu českého průmyslu. Firma se přeměnila na akciovou společnost. Tu nejprve zcela vlastnil stát, později prodal 40 procent akcií v kuponové privatizaci drobným investorům a investičním fondům. 

Komplikovaná cesta OKD ze státních do soukromých rukou pokračovala v roce 2004, kdy se stát rozhodl prodat svůj zbývající podíl ve firmě. V té době ovládala už OKD společnost Karbon Invest, která za 4,1 miliardy odkoupila i zbývající státní podíl. Po odkupu státních akcií jí patřilo skoro 96 procent důlního gigantu. 

Na podzim 2004 se však znovu prodávalo. Karbon Invest koupila společnost Charles Capital, patřící kyperské společnosti RPG Industries, za kterou stojí český finančník Zdeněk Bakala. Že je novým majitelem OKD, oznámil Bakala pouhých šest dní poté, co Karbon Invest koupil státní podíl v dolech. Zároveň finančník připustil, že obchod připravoval s původními majiteli rok dopředu. 

Chcete vědět podrobně, jak privatizace OKD probíhala? Čtěte ZDE.