Žáci základních a středních škol si zkusili přijímačky nanečisto

Praha - Ve dvanácti českých a moravských městech skládali žáci pátých a devátých tříd přijímačky nanečisto, maturanti pak srovnávací zkoušky, kterými si můžou otevřít dveře na některé fakulty. Testy z matematiky, češtiny nebo studijních předpokladů, které vytváří společnost SCIO, vypadají podobně jako odložené státní maturity.

Ještě ani nemají podanou přihlášku na vysokou školu, přesto už si zřejmě někteří studenti zajistili místo na některé z nich. Dva tisíce středoškoláků se totiž zúčastnilo tzv. Národně srovnávacích zkoušek. Ty dnes nahrazují klasické přijímačky na více než 20 fakultách.

Školy, které vyměnily vlastní přijímačky za Národně srovnávací zkoušky, přijmou uchazeče, kteří získali nejvíc bodů. Každý student se může testů zúčastnit pětkrát, počítá se mu nejlepší výsledek. Jedna zkouška stojí 400 korun.

„Slibovali jsme si, že tento výběr uchazečů převezmou státní maturity, ty jsou ale v nedohlednu a tak se celé věci chopila soukromá firma. Tento trend je nevyhnutelný, a proto jsme se k němu přidali,“ říká Jan Jirák, proděkan Fakulty sociálních věd UK.

Společné maturity měly být původně spuštěny už letos, sněmovna je ale odložila na rok 2010. Přijímačky na klíč využívají hlavně školy s humanitním zaměřením, naopak třeba všechny lékařské fakulty si připravují vlastní zkoušky.