Chládek: Škola ve Žďáru byla zabezpečena dobře

Praha – Inspektoři nenašli ve škole ve Žďáru nad Sázavou, kde minulý týden psychicky nemocná žena zabila studenta, žádná pochybení. Oznámil to ministr školství Marcel Chládek (ČSSD). Podle něj Česká školní inspekce potvrdila, že objekt byl mimořádně dobře zabezpečen. Na ostatních školách kontroly dál probíhají, finální zpráva by měla být hotová do měsíce.

„Podle první zprávy České školní inspekce tam nedošlo k pochybení ze strany školy s tím, že tato škola patří mezi nadstandardně zabezpečené školy,“ konstatoval Chládek. Od příštího týdne by se podle něj žďárská střední škola měla vrátit k běžnému provozu.

Plošná kontrola na ostatních školách pokračuje. Jedním z výstupů by měla být vyhláška, která školám vymezí bezpečnostní standardy. Vláda zároveň spustí projekt Bezpečná škola, jenž pomůže zřizovatelům škol se zavedením dodatečných bezpečnostních opatření, pokud na to sami nemají dostatek peněz. Resort plánuje rovněž posílit školení žáků a studentů, co se týče chování v krizových situacích.

Chládek znovu vyzval ředitele k prověření bezpečnostních opatření. „Mnohdy selhává lidský faktor, byť je tam zabezpečení třeba na čipy,“ upozornil. Zřizovatele škol a ředitele nicméně pochválil – z dosavadních kontrol školní inspekce prý vyplývá, že tuzemské školy nemají se zabezpečením problém. „Nechal jsem si přinést i zprávy z minulých let. Ty jednoznačně hovoří o tom, že drtivá většina škol je dobře zabezpečena,“ uklidnil ministr.

Chládek: Žďárská střední škola byla zabezpečena dobře (zdroj: ČT24)

Do budovy Střední školy obchodní a služeb ve Žďáru nad Sázavou mohli studenti a zaměstnanci vstupovat jen s pomocí speciálních čipů. To ale minulý týden nezabránilo psychicky nemocné šestadvacetileté ženě z Ostravy, aby se do objektu nepozorovaně dostala. Následně napadla nožem dvě dívky a jednoho chlapce, kterému způsobila smrtelná zranění (celá zpráva). Se zesnulým se příbuzní a přátelé rozloučili včera (více zde).

Útočnice byla přímo ve škole zadržena zásahovou jednotkou a je ve vazbě. Hrozí jí trest odnětí svobody od 15 do 20 let či výjimečný trest. Již před dvěma lety spáchala tatáž žena násilný čin ve škole v Havířově, tehdy vzala jako rukojmí sedmiletou žačku a pobodala vychovatelku (více zde).

Tuzemské školy používají kromě čipů i další formy zabezpečení – třeba posílené služby na vrátnicích, kamery nebo elektronické systémy. Ředitelé škol se však shodují – ani maximální zabezpečení nedokáže stoprocentně zamezit vstupu cizích lidí (více zde).