Do Česka míří silný vítr, napadnout může i první sníh

Praha – Meteorologové varují před velmi silným větrem, který by měl na území Česka dorazit dnes v noci. V Čechách může v nárazech dosahovat rychlosti i vyšší než 100 km/h, na Moravě se očekávají poryvy větru o něco mírnější. Lidé by měli zabezpečit okna a zahrady, řidiči by si měli dát pozor na zhoršenou ovladatelnost vozů. K ránu se znatelně ochladí, na horách by mohl napadnout první sníh.

„Rozfoukávat se to začne dnes navečer, první atak větru přijde do Krušných hor, které jsou severozápadnímu proudění vystaveny jako první. Nárazy větru na hřebenech hor mohou dosahovat až 30 metrů za sekundu,“ říká meteoroložka ČT Alena Zárybnická. Podobně silný vítr lze podle ní očekávat také v nížinách, kde jsou takto silné nárazy větru spíše výjimečnou záležitostí.

Podle Zárybnické by mělo nejvíce foukat na pomezí středních a východních Čech. Varování Českého hydrometeorologického ústavu ale platí pro celé území České republiky. Výstraha s vysokým stupněm nebezpečí se týká území Čech od dnešních 20:00 do středečních 06:00. Pro Moravu platí výstraha s nízkým stupněm nebezpečí od půlnoci do středečního poledne.

Lidé by měli zajistit okna, dveře nebo třeba skleníky a upevnit volně uložené předměty. ČHMÚ varuje také řidiče, silné větrné poryvy mohou komplikovat ovladatelnost auta. Na horách by lidé měli omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií.

S výrazným ochlazením by na horách mohl napadnout také první letošní sníh. „Nejdříve bude hodně pršet, teprve pak začne v polohách nad 800 metry nad mořem sněžit,“ potvrzuje meteoroložka ČT Alena Zárybnická. Hřebeny Krkonoš a Krušných hor by tak zítra mohlo pokrýt asi 10 centimetrů sněhu, na Šumavě by to mohlo být ještě o 5 centimetrů více.

Na první vločky jsou proto už zejména na horách připraveni i silničáři. Ostrý zimní provoz jim sice začne až od prvního listopadu, už teď ale kolem silnic staví tyče pro lepší orientaci na silnici pod sněhem a také zábrany proti závějím. V pohotovosti je i stovka aut s posypem.

Orkán Kyrill by neměl být překonán

Vůbec nejsilnější vítr zasáhl Česko v lednu 2007. Orkán Kyrill se tehdy prohnal celou Evropou od Velké Británie až po Rusko. Pracovníci meteorologického centra v Praze – Karlově tehdy naměřili rychlost větru při nárazu až 45 m/s, meteorologická stanice na Sněžce prý naměřila dokonce 60 m/s. Nejnižší možná hodnota, se kterou je vichr označen za orkán, je přitom podle Beafortovy stupnice 32,7 m/s.

Orkán čili uragán je nejvyšší (dvanáctý) stupeň Beaufortovy stupnice síly větru, zapisuje se jako 12° B. Označuje vítr o rychlosti 32,7 m/s (118 km/h) a více.

Řádění orkánu způsobilo v Evropě nejen materiální škody, ale také ztráty na životech – obětí bylo 47. V České republice pak zahynuli čtyři lidé, mimo jiné dva mladíci, na jejichž auto se nedaleko Prahy převrátil strom. Ředitelství Hasičského záchranného sboru zaznamenalo rekordní množství výjezdů. Během dvou dnů zasahovali hasiči u 4400 událostí.

V řadě míst musela být přerušena doprava kvůli špatným podmínkám na silnicích či kolejištích. Energetická skupina ČEZ musela vyhlásit stav nouze, protože 27 procent jejích odběratelů se ocitlo bez proudu. Pojišťovny musely řešit desetitisíce pojistných událostí, jejichž nejčastější příčinou byly poničené střechy domů a poškozené automobily. V českých lesích vichřice strhala až 10 milionů krychlových dřeva.

Británii sužují zbytky hurikánu Gonzalo, jedna žena zemřela

Britské ostrovy trápí výběžky hurikánu Gonzalo, který se o víkendu přehnal nad Bermudami v Atlantickém oceánu. Především západ Británie čelí větru o rychlosti až 120 kilometrů v hodině a silnému dešti. V Londýně dokonce následkem pádu stromu zemřela jedna žena. Bouře také narušila leteckou, silniční i námořní dopravu. Podle vyjádření londýnského letiště Heathrow musela zhruba dvacítka velkých aerolinek zrušit asi desetinu svých letů.

Vichr a spadané stromy podle serveru BBC ztěžují také život řidičům a vedly i ke zpoždění či zrušení mnoha lodních spojů. Úřady varují obyvatele před možnými škodami. Podle meteorologů totiž špatné počasí postihne dnes postupně většinu Británie. V severním Skotsku se někde očekává i sníh. Bouře je pozůstatkem hurikánu, který na Bermudách zanechal přes 30 000 lidí bez elektrické energie.