Bývalý agent StB Zifčák si stěžuje na volby

Ostrava – V jedné z žalob napadajících volby u Krajského soudu v Ostravě si stěžuje bývalý agent komunistické StB Ludvík Zifčák na starostku Karlovy Studánky Radku Chudovou, která před volbami vyškrtla z volebního seznamu 26 lidí v přesvědčení, že se do obce přihlásili účelově.

Žaloba řešící volby v Karlově Studánce souvisí s tím, že tamní starostka Radka Chudová před volbami ze seznamu voličů vyškrtla necelé tři desítky lidí. Tři z nich byli na kandidátce za Hnutí sociálně slabých, které vede bývalý agent komunistické Státní bezpečnosti Ludvík Zifčák. Že podá žalobu, avizoval Zifčák už dopředu. Tvrdí, že ti, kdo přišli o možnost volit, v obci řádně žijí, s čímž ale starostka rozhodně nesouhlasí.

Žalob na volby se u ostravského soudu sešlo několik, všechny už byly přiděleny soudci. Ten se s jejich obsahem musí seznámit a stanovit další postup. Může rovnou rozhodnout, nařídit jednání či požádat o odstranění možných nedostatků.

Podle starostky Karlovy Studánky se stejně jako před volbami v roce 2010 všichni přihlásili do jednoho malého bytu v tamním hotelu Džbán. Jeho nájemcem je právě Zifčák. Když před čtyřmi lety kandidoval za Prosperitu, díky nově přihlášeným voličům se dostal do zastupitelstva. Na základě nálezu Ústavního soudu, na který se obrátila jedna ze stran, tehdy Krajský soud v Ostravě volby zrušil. V opakovaných volbách, ze kterých byli účeloví voliči vyloučeni, už Zifčák neuspěl.

Hotel Džbán v Karlově Studánce
Zdroj: ČT24

Obec se nyní odvolává právě na nález Ústavního soudu z května 2011. Radka Chudová před volbami uvedla, že pokud by obec do seznamu nezasáhla, mohly by být volby znovu neplatné. „V tak malé obci, jako je naše, lze snadno zjistit, jestli někdo je, anebo není jejím skutečným občanem. A osoby, které jsme vyškrtli ze seznamu voličů, jimi nejsou, v Karlově Studánce nebydlí,“ prohlásila tehdy.

Krnovská žaloba napadá údajné vyřazení platných hlasů

Další z žalob se týká voleb v Krnově, podalo ji hnutí ANO. Jeho předseda Petr Glončák požaduje přepočítání hlasů v jednom, případně ve dvou okrscích. Podle něj byly ve třech okrscích v Krnově maximálně dva neplatné hlasy. Ale ve dvou okrscích je 13, respektive 60 neplatných hlasů. „Paní, co byla v komisi za ANO, řekla, že zapisovatelka vyřadila naše platné lístky, proto jsme to napadli,“ řekl Glončák.

Problém se podle něj týká krnovské čtvrti Ježník, volební místnost byla v areálu Krnovských opraven a strojíren. Volby v Krnově vyhrálo hnutí ANO, které získalo 20,17 procenta hlasů a v sedmadvacetičlenném zastupitelstvu bude mít šest křesel.

Protesty proti výsledku komunálních voleb se na krajských soudech hromadí od už 15. října. Do dneška se jich sešlo 37, sérii trestních oznámení vyšetřuje i policie.

  • Například starosta Pozořic (Nez.) dal podnět policii na předvolební dílo kandidátů KDU-ČSL, kteří nedovoleně přelakovali obecní lavičky modrou a žlutou barvou.

  • Starostka Lačnova Marie Vlčková podala trestní oznámení na neznámého pachatele, který rozeslal obyvatelům obce den před volbami anonymní dopis. Ten mimo jiné obsahoval: „Jsem odborník na všechno a na nic a zajímá mě jen můj vlastní prospěch.“
Stížnosti na volby jsou vážné i kuriózní (zdroj: ČT24)