Chovanec dostal seznam Volyňských Čechů, kteří žádají o repatriaci

Lány – Prezident Miloš Zeman předal ministrovi vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD) seznam 232 krajanů z Ukrajiny, kteří požádali o přesídlení do Česka. Kromě seznamu Chovanec od prezidenta obdržel dopisy od lidí a firem, které nabízejí pomoc při repatriaci. Bez dalších podrobností to uvedl Zemanům mluvčí Jiří Ovčáček. Chovanec prý prezidentovi přislíbil, že se tím bude zabývat.

Ministerstvo vnitra už dříve uvedlo, že spolu s ministerstvem zahraničí vytvoří pracovní skupinu, která žádosti z Ukrajiny posoudí. Podle vnitra se toto posuzování odehraje přímo na Ukrajině. „Ministerstvo vnitra má určitá zařízení, kde by tito lidé mohli po jistou omezenou dobu zadarmo bydlet, dostali by nějakou formu pojištění, kurzy českého jazyka a stabilizační poplatek,“ dodal dnes Chovanec. Podle něj jsou na seznamu např. i lékaři.

Někdejší ministr zahraničí Karel Schwarzenberg ale upozorňuje, že stát není na dlouhodobou a kvalitní pomoc volyňským Čechům připraven. „Abychom je nelákali a oni neměli příliš veliké očekávání.“ Podle něj kapesné a ubytování na ministerské ubytovně nestačí. 

Prezident už dříve žádost krajanů podpořil – podle něj jim hrozí na Ukrajině bezprostřední nebezpečí. S tím však nesouhlasí premiér Sobotka: lidé českého původu prý nejsou ohroženi na životě nebo bezpečnosti. 

Spor o velvyslance Počucha

V souvislosti s nejnovější žádostí krajanů se také rozhořel spor mezi prezidentem a ministrem zahraničí ohledně práce velvyslanectví v Kyjevě. Zeman je s ní hluboce nespokojen, ambasáda podle něj nemá dobrý vztah k volyňským Čechům. Prezidentova kritika se snesla především na hlavu velvyslance Ivana Počucha, který podle Zemana původně informoval pouze o zájmu tří rodin o repatriaci, zatímco Hrad obdržel žádost 232 lidí. Pokud se prokáže, že velvyslanec české úřady dezinformoval, bude prý prezident žádat jeho výměnu.  

Ministerstvo zahraničí však za ambasádou i jejím šéfem stojí a tvrdí, že nemá informace o tom, že by z Kyjeva dostávalo nepravdivé zprávy. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) sice vyjádřil pochopení pro obavy krajanů na Ukrajině, jejich situaci je ale podle něj třeba hodnotit střízlivě.   

Volyňští Češi, kteří žijí na západě Ukrajiny, žádali české představitele o pomoc už dvakrát v březnu na pozadí ukrajinsko-ruského konfliktu o Krym. Tehdy se na Prahu obrátilo 40 rodin. K nynější žádosti se údajně připojili jak volyňští Češi, tak krajané z boji zmítaného východu Ukrajiny i z Krymu, který v březnu anektovalo Rusko.

Vydáno pod