Za nelegální skládku v Libčanech udělil soud 8 let vězení

Hradec Králové - Krajský soud v Hradci Králové poslal podnikatele Václava Etlíka na osm let do vězení. Podle spisu je odpovědný za vznik nelegálního chemického skladu v Libčanech na Hradecku. Etlík byl obžalován z obecného ohrožení a nakládání s odpady. Hrozilo mu až 15 let vězení. Soud mu zároveň zakázal deset let pracovat v odpadovém oboru. Rozsudek není pravomocný, obžalovaný Etlík se ještě v soudní síni odvolal. Likvidace odpadu stála stát, kraj a město 35 miliónů korun. Obžalovaný podnikatel musí škodu zaplatit.

Hradecký soud Etlíkův případ projednával už loni, kdy mu uložil trest 6,5 roku vězení. Vrchní soud však letos v březnu rozsudek zrušil a vrátil případ do Hradce Králové k doplnění dokazování. Nový proces začal v červenci.

Pracovníkům skladu a zhruba 800 lidem z Libčan mohla podle obžaloby v případě vzájemné reakce uskladněných látek hrozit až smrt. Škody na majetku mohly dosáhnout desítek milionů korun. Etlík strávil téměř dva roky ve vazbě. Vinu před soudem odmítl: „Není pravda, že jsme nic nelikvidovali. Jsou o tom řádné evidence.“ 

Státní zástupce Etlíkovi navrhl za trestný čin obecného ohrožení trest na spodní hranici trestní sazby, která se pohybuje od osmi do 15 let vězení. Etlíkův advokát obvinění z obecného ohrožení odmítl a připustil jen nedbalost svého klienta. Soudkyně Jana Chládková dnes uvedla, že Etlík vyvolal stav akutního nebezpečí srovnatelný s působením živlů.  

Policisté objevili sklad v dubnu 2006. Objekty byly zaplněny neoznačeným odpadem až po strop. Pracovníci dekontaminační společnosti odvezli ze skladu do spaloven na 600 tun toxických látek. Podnikatel měl povolené skladovat jen 50 tun odpadů. Experti v bývalé továrně našli extrémně hořlavé látky, výbušniny a chemikálie s vysokým obsahem těžkých kovů.