V souvislosti s útokem ve Žďáru rezignoval ředitel opavské psychiatrie

Opava - Ředitel Psychiatrické nemocnice Opava Ivan Drábek rezignoval. Podle ministra Svatopluka Němečka (ČSSD) tak přijal část odpovědnosti za propuštění ženy, která v úterý útočila ve Žďáru nad Sázavou. Sám Drábek ovšem trvá na tom, že nepochybil; útočnice prý s lékaři spolupracovala a svého prvního - havířovského - útoku litovala.

UDÁLOSTI: Kritika padá na hlavu psychiatrů i soudců (zdroj: ČT24)

„Pana ředitele Drábka situace, ke které došlo, ta lidská tragédie, velmi silně zasáhla. Rozhodl se podat rezignaci,“ prohlásil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček po dopoledním jednání s ředitelem Drábkem. U něj se žena, která včera útočila ve Žďáru nad Sázavou, léčila se svými psychickými problémy - a právě opavští psychiatři navrhli změnit její ústavní léčbu na ambulantní.

Drábek ovšem svůj odchod vysvětluje jinak. „Vzhledem k mediálnímu tlaku, zdraví a věku jsem k dnešnímu dni rezignoval na svou funkci,“ zdůvodnil své odstoupení. Zároveň podotkl, že rezignace nesouvisí s případným pochybením v případě šestadvacetileté útočnice. „Dnes jsem na poradě u pana ministra uvedl, že z naší strany nedošlo k žádnému pochybení. Toto stanovisko všichni přítomní přijali,“ uvedl.

Už dříve přitom řekl, že žena splňovala všechny podmínky pro propuštění z ústavní léčby, proto o to nemocnice požádala opavský okresní soud, který žádosti v únoru vyhověl. Musíme takto postupovat, když důvody ústavní léčby pominou. Důvody pro umístění do detenčního ústavu jsme neshledali," vysvětlil. Útočnice prý spolupracovala s lékaři a litovala toho, co udělala. Její matka navíc slíbila, že na ni po návratu do Havířova dohlédne.

Žena byla v ústavní péči kvůli tomu, že se v roce 2012 v Havířově pokusila unést sedmiletou dívku a pobodala její vychovatelku. Před dvěma lety se podařilo útočnici zadržet a holčičku osvobodit - pobodaná vychovatelka skončila v nemocnici.

Šestadvacetiletá žena vtrhla v úterý ráno do střední školy ve Žďáru nad Sázavou a pobodala několik studentů, jednoho smrtelně zranila. Jedna dívka byla s vážným bodným zraněním operována, její stav je stabilizovaný. Další dvě studentky, z nichž jedna utrpěla psychický šok a druhá měla drobné řezné zranění, byly v úterý odpoledne z nemocnice propuštěny. Zranění utrpěl i jeden ze zasahujících policistů. Z chirurgie by měl být propuštěný dnes.

Postup nemocnice mnozí kritizují. „Spíše než kamery nebo policisty u škol bych doporučoval vést diskusi, zda posudky, které jsou vystavované vůči osobám, které mohou mít nějaké duševní problémy, jsou dostatečné. I toto je možná jedno z témat, kterými bychom mohli české občany chránit,“ uvedl policejní prezident Tomáš Tuhý.

Případ označil za systémové selhání i ministr  Němeček. Jeho ministerstvo už prý kontaktovalo opavskou psychiatrickou léčebnu. „Po dvou letech, kdy se standardně provádí přezkum zdravotního stavu, byla předložena k rozhodnutí okresnímu soudu s kladným stanoviskem nemocnice. Podle mých informací, a to mě opravdu velmi překvapilo, již nebyl požadován žádný další posudek znalce z jiného oboru psychiatrie,“ řekl Němeček.

Ohradil se i vůči ředitelovým slovům o tom, že na správnosti svého rozhodnutí trvá. „Myslím si, že postup lékařů s ohledem na to, co žena v minulosti udělala, měl být mnohem méně liberální a mnohem více měli brát ohled na ochranu veřejnosti. Nebylo v pořádku, když rok a půl po léčbě bylo navrženo její propuštění do ambulantní péče,“ konstatoval v Událostech ČT.

Nemocnice se v poslední době musela vyrovnat s úbytkem personálu, počátkem minulého roku ji opustilo asi 70 zaměstnanců, hlavně střední zdravotnický personál, spojeno s tím bylo i omezení některých terapeutických aktivit. Mezi asi 70 propuštěnými sestrami jsou i ty, které se o psychické nemocné starají přímo na odděleních. Vedení léčebny ale tvrdilo, že pokud by tak razantní řez neudělalo, pojišťovny by s ní neuzavřely smlouvy a péči by jim jednoduše nezaplatily.

V souvislosti s útokem ve Žďáru rezignoval ředitel opavské psychiatrie (zdroj: ČT24)

Reportéři ČT: Léčebna posílala propuštěné do ubytovny v bývalém uprchlickém táboře

Duševně nemocné propuštěné z psychiatrické péče často posílá Psychiatrická nemocnice v Opavě do ubytovny v bývalém uprchlickém táboře v Červeném Újezdu na Teplicku, zjistili před rokem Reportéři ČT. V případě, že totiž pacientův stav už nevyžaduje formu ústavní péče, zdravotní pojišťovny jeho další pobyt na psychiatrii nehradí. Ubytovna přitom nemá žádné oprávnění být ani zdravotnickým, ani sociálním zařízením a peníze z dávek mnohdy nesvéprávných lidí inkasuje od státu jednatel ubytovny Pavel Fousek na účet své soukromé společnosti. Domov na kopci býval dříve kasárnami, později tu fungoval uprchlický tábor, dnes tady žije přes sedmdesát duševně nemocných lidí. Krom toho, že nemá potřebnou registraci k poskytování sociálních služeb, žijí tu lidé často i ve velmi špatných hygienických podmínkách. Od roku 2011 do loňského podzimu poslala opavská psychiatrie do Červeného Újezdu 37 lidí, aniž by si sociální pracovnice zjistily, zda se pacientům v novém domově dostává patřičné péče.