V Plzni se schyluje k boji o radnici mezi ANO a ODS

Plzeň – Lídr ANO v Plzni Pavel Šrámek si přeje koalici s vládními obrysy – tedy s ČSSD a KDU-ČSL. Výsledky voleb ve městě ale byly těsné, a tak má ANO stejný počet zastupitelů jako sociální i občanští demokraté. Spolupráce ANO s ČSSD a lidovci by přitom většinu nepřinesla. V Plzni navíc minulé čtyři roky vládla ODS a ČSSD a občanští demokraté vyzvali ČSSD k pokračování ve spolupráci. Nejistá je i obdoba vládní koalice v Českých Budějovicích. Předseda městské organizace KDU-ČSL totiž není spokojen s nabídkou jediného křesla v radě, kterou od ANO dostal.

Pavel Šrámek: Chceme rozbít poměry na plzeňské radnici (zdroj: ČT24)

Plzeň: ANO se snaží rozbít dosavadní koalici, není však silnější než ODS

K většině v zastupitelstvu chybí Šrámkovi, coby potenciálnímu primátorovi, jeden hlas. „Je naprosto evidentní, že potenciálními partnery budou zřejmě TOP 09 nebo Občané patrioti,“ prohlásil Šrámek pro ČT a dodal, že jako vítěz, byť velmi těsný, počítá s postem primátora. „V našem volebním programu bylo i to, že chceme změnit poměry na plzeňské radnici, které tady v minulých letech panovaly,“ reagoval na výsledky voleb Šrámek.

V pondělí už ale plzeňská ODS pod vedením stávajícího primátora Martina Baxy rozjela jednání o možné budoucí koalici se sociálními demokraty. Obě strany mají po deseti zastupitelích, tedy stejně jako ANO. I pokračování dosavadní koalice by tak potřebovalo ještě třetího člena. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ale dal po volbách najevo, že by si v Plzni přál koalici tří vládních stran. Jak se k jeho přání a naopak výzvě ODS k pokračování v dosavadní spolupráci postaví šéf plzeňských sociálních demokratů Martin Zrzavecký, který minulé čtyři roky fungoval jako Baxův ekonomický náměstek, se zřejmě ukáže v příštích dnech.

ANO ve velmi vyrovnaném volebním výsledku v Plzni získalo 17,9 %, ODS 17,55 % a třetí ČSSD 16,45 %, mají tedy všichni po deseti mandátech. Po pěti mandátech voliči přisoudili TOP 09 (9,05 %) a komunistům (8,3 %). Občané patrioti získali 4 mandáty (7,31 %) a lidovci pak 3 mandáty (5,67 %). Je zjevné, že dvoubarevná koalice v Plzni již nebude možná. Martin Baxa považuje výsledek ODS za velký úspěch, kterým podle něj významná část voličů ocenila dosavadní práci ODS v Plzni, a také on hodlá usilovat o pokračování občanských demokratů na plzeňské radnici.

České Budějovice: Téměř jistá koalice se drolí

Po pondělních jednáních se zdálo téměř jisté, že se Sobotkovo přání na uzavírání koalic na vládním půdorysu naplní v Českých Budějovicích. Jistotou však poté otřáslo prohlášení předsedy městské organizace KDU-ČSL Rudolfa Vodičky, podle kterého nedostali lidovci výhodnou nabídku. V jedenáctičlenné radě by jim totiž patřilo pouze jedno křeslo, navíc pouze neuvolněného radního. „Kolegům jsme sdělili, že tuto dohodu musí projednat městský výbor,“ řekl dnes Rudolf Vodička, který jako předseda městské organizace nedoporučí takovou dohodu přijmout. Pro něj by byl akceptovatelný uvolněný radní a spíše by uvítal, aby KDU-ČSL připadl post náměstka.

Podle pondělního jednání by si měly ANO a ČSSD křesla v radě rozdělit v poměru 4 : 6 ve prospěch sociální demokracie, ale ANO by připadl post primátora. Pokud vedení KDU-ČSL potvrdí názor předsedy a bude trvat na místě uvolněného radního, osloví vyjednávači s nabídkou podle lídra ČSSD Miroslava Jocha asi občanské demokraty. Podle dalších členů ČSSD začínají koaliční vyjednávání komplikovat názory ústředních orgánů vládní koalice.

KDU-ČSL pochybuje o účasti v budějovické koalici (zdroj: ČT24)

Proč považuje lídr Jiří Svoboda obdobu vládní koalice za přínosnou:

„Přímá vazba z města po stranické linii na ministerstva by byla ku prospěchu. Věřím, že dveře by byly otevřené více, než kdyby tomu bylo jinak.“

Hnutí Občané pro Budějovice dosavadního primátora Juraje Thomy navíc přišlo s možností sestavit koalici, která se obejde bez ANO. „Model čtyři místa včetně primátora ČSSD, tři místa Občané pro Budějovice, dvě místa TOP 09 a dvě místa KDU-ČSL,“ přednesl Thoma alternativní nabídku. Budějovická jednání mají pokračovat ve čtvrtek, potom již může být ve městě jasněji.

České Budějovice
Zdroj: David Veis/ČTK

Volby v Českých Budějovicích upozadily dosud dominantní hnutí Občané pro Budějovice, které získalo pouze osm mandátů. Silnější než ono jsou ANO s dvanácti křesly i dosavadní koaliční partner Občanů pro Budějovice ČSSD s devíti mandáty. V zastupitelstvu je také KSČM, které patří šest křesel, TOP 09 se čtyřmi mandáty a lidovci a ODS, kteří mají po třech zastupitelích. Zastupitelstvo má celkem 45 členů, rada by proto měla mít podporu alespoň 23 zastupitelů.

Hradec Králové: Bude pokračovat současná koalice?

Hradec Králové patří k hrstce krajských měst, kde ve volbách nevyhrálo hnutí ANO. Skončilo druhé s výrazným odstupem za Hradeckým demokratickým klubem současného primátora Zdeňka Finka. Ten může pokračovat v dosavadní koalici s TOP 09, ODS a lidovci. Na pokračování se ale klub zatím dohodl s TOP 09 a Koalicí pro Hradec, kterou utvořila KDU-ČSL s nestraníky. Zdeněk Fink dnes jednal i s ODS, ANO a ČSSD, zatím se však s žádnou další stranou nedohodl. „Všichni jsme si řekli svoje požadavky, nápady, názory na obsazení náměstků či počty radních, ale nic z toho nevzešlo,“ uvedl primátor.

Jednání o nové koalici budou podle Finka v Hradci pokračovat v pátek. „V neděli či v pondělí bychom mohli vědět, jak koalice bude vypadat,“ poznamenal.

Podporu nejméně devatenácti zastupitelů potřebuje nové vedení Hradce Králové. Hradecký demokratický klub má dvanáct hlasů. Druhá největší skupina v zastupitelstvu byla zvolena za ANO a je šestičlenná. ČSSD má pět zastupitelů, KSČM čtyři, ODS i TOP 09 po třech a Koalice pro Hradec (KDU-ČSL a nestraníci) stejně jako volební koalice Změny, Strany zelených a Pirátů po dvou.

ANO s ČSSD se v Pardubicích přetahují o křeslo primátora

Ačkoli v Pardubicích velmi výrazně zvítězilo ve volbách hnutí ANO, které má oproti druhé ČSSD bezmála dvojnásobek zastupitelů, sociální demokraté podmiňují vstup do koalice tím, že připadne primátorské křeslo právě jim. „Jsme druzí vítězové voleb, šli jsme do nich s cílem získat funkci primátora a budeme se o to snažit a směřovat k tomu,“ řekl vyjednávač ČSSD Vítězslav Novohradský. Vítězné hnutí přitom chce post pro sebe: „Moje pozice na kandidaturu na primátora je potvrzená, ČSSD respektuje naše vítězství ve volbách,“ uvedl lídr ANO Martin Charvát.

I případné spojení ANO a ČSSD však v Pardubicích k většinové koalici nepostačí. Potřebuje nejméně další dva hlasy.

Vítězné ANO má v Pardubicích 12 zastupitelů z 39. Jde o nejsilnější skupinu, vyjednávání pro ni však nebude snadné, protože zbytek zastupitelstva je značně rozdrobený. Druhá ve volbách skončila ČSSD, která získala šest mandátů, Sdružení pro Pardubice, které bylo v minulém období nejsilnější, pouze čtyři zastupitelské hlasy stejně jako ODS a KSČM. Sdružení Pardubáci a koalice TOP 09 a nezávislých mají po třech zastupitelích, hnutí Patrioti a Koalice pro Pardubice potom po dvou.