Nevládní organizace: Hlasy se u voleb nakupovaly ve velkém

Praha – Kupčení s hlasy se podle nevládních organizací stalo již běžným doprovodem komunálních voleb. Zástupci Transparency International, hnutí Oživení, sdružení Naši politici a Nadačního fondu proti korupci sledovali průběh voleb napříč Českem a zaznamenali podvody nejen na severu Čech i Moravy, ale například i v Praze a Brně. Kromě finančních odměn za hlasy, které dostávali zejména chudí lidé ze sociálně vyloučených lokalit, šlo také o rozsáhlé přihlašování voličů k trvalému pobytu v některých obcích. Organizace předaly své poznatky policii, kupčení s hlasy je trestný čin.

Občanské hnutí Oživení sledovalo průběh voleb na severu Čech či Moravy. Podvody popsalo na řadě míst. Podle advokátky Oživení Petry Bielinové lidé dostávali několik set korun za hlasování pro vybrané kandidáty například v Ústí nad Labem, Kadani či Bílině. „Nejčastější model je, že sociálně slabí občané dostanou za hlas 300, 400, 500 korun,“ podotkla. Upozornila i na opačný systém, který nevládní organizace zaznamenaly letos poprvé, a to v Opavě. „Někteří občané nabízeli službu pro politiky – že jim za 450 korun zajistí hlasy,“ popsala Petra Bielinová.

Petra Bielinová z Oživení:

„Máme řadu poznatků od výpovědi členů volební komise až po skryté nahrávky, které dokládají, jak byly přebírány úplatky za jednotlivé hlasy.“

Volební podvody zaznamenala Praha i Brno

Kupčení s hlasy ovšem podle pozorovatelů provázelo volby i v Praze, konkrétně v desáté městské části. Oživení tvrdí, že v Centru sociální a ošetřovatelské pomoci dostali klienti předvyplněné hlasovací lístky ve prospěch jednoho uskupení či konkrétního kandidáta. V Brně se vyskytlo kupčení i v souvislosti se senátorskými volbami. Voliči, které doprovázeli „volební koordinátoři“, přišli hlasovat výměnou za náramky, které jim umožňovaly vstup a pohoštění zdarma v klubu v Husovicích, uvedl Janusz Konieczny z Nadačního fondu proti korupci.

Kromě „prostého“ nakupování hlasů upozornily nevládní organizace také na opakování podvodu z minulých komunálních voleb, kdy se v obcích přihlašovali pro volby noví občané, aby mohli zvolit určitého kandidáta. V Horním Jiřetíně se podle Lukáše Landy z hnutí Oživení opět přihlašovali titíž lidé, kteří takto před čtyřmi lety získali po deseti tisících korun.

Za kupčení do vězení? Sotva

Odhalené volební machinace mohou mít dva různé důsledky. Jednak může dojít k opakování voleb, pokud je někdo do deseti dnů zpochybní, navíc ale lidé, u nichž policie kupčení prokáže, mohou skončit i ve vězení. „Kupčení s hlasy je od roku 2011 trestný čin,“ upozornila Petra Bielinová. Policie již má na čtyři desítky trestních oznámení, Oživení se chystá podat další. „V oblastech, kde máme natolik závažné poznatky, že je to důvod pro podání trestního oznámení, ho budeme podávat,“ řekla právnička hnutí.

Bielinová však připustila, že je velmi složité sehnat důkazy a policie sama je odkázána na činnost jiných. Podle ní by proto byla vhodná změna trestního řádu, aby policie mohla k odhalení trestného činu maření přípravy a průběhu voleb využívat odposlechy stejně jako při odhalování úplatků. Kupčení s hlasy by mohlo omezit také vydávání hlasovacích lístků až ve volebních místnostech.

Vydáno pod