Prohrála politika, míní Klaus

Praha - „Chtěl bych blahopřát všem úspěšným a chtěl bych jim přát, aby neusnuli na vavřínech. Těm méně úspěšným bych přál, aby našli odvahu kriticky analyzovat svoje chyby a až poté vstoupili do dalšího volebního boje,“ řekl po sečtení volebních hlasů prezident Miloš Zeman. Podle Zemanova předchůdce Václava Klause je výsledek voleb prohrou politiky a vítězstvím apolitické oligarchie. Kdo je ale vítězem těchto voleb? Podle politologa Petra Justa to není tak jasné, jak by se mohlo při pohledu na krajská města ovládaná hnutím ANO zdát.

Klaus: Výsledek voleb je prohrou všech

„Po proběhlých volbách vidím překvapivě mnoho spokojených, kteří hledají úspěch v jedné parciální věci, zatímco určující celek zamlčují. Tímto celkem je prohra nás všech, prohra politiky a vítězství apolitické oligarchie,“ tlumočil Klausův názor jeho mluvčí Petr Macinka. „Volby rovněž poukázaly na krátkodechost a jednorázový charakter marketingových politických projektů (TOP 09, Úsvit). Zároveň se potvrdilo, že fundament politických stran (ODS, KDU-ČSL) existuje, ale že je třeba jej daleko více prodávat,“ dodal Klaus.

Just: „Není úplně jasné, kdo volby vyhrál“

Česká republika je totiž specifická velkým počtem malých městeček a vesnic, volí se tak mnoho zastupitelstev, což ovlivní výsledky stran co do počtu získaných mandátů. „Malá zastupitelstva v počtech mandátů vyvažují výsledky velkých měst,“ upozornil Just.

„ANO není jednoznačným vítězem,“ poukázal politolog na neochotu ostatních stran spolupracovat na radnicích s hnutím ANO, stejně jako na jeho nejistý úspěch ve druhém kole senátních voleb. „Myslím si, že na ambice, kterými toto hnutí disponovalo, je 9 mandátů malý úspěch,“ řekl Just. „ANO je hnutí, vůči kterému se všichni vymezují,“ poukázal politolog na složitou situaci hnutí ve druhém kole senátních voleb.

„V naprosté většině krajských měst vyhrálo ANO,“ připustil naopak komunální úspěchy hnutí. Problémem ale může být jeho koaliční potenciál, to znamená neochota ostatních stran spojit se s ANO do koalice, kterou mnoho stran před volbami avizovalo. Ovšem něco jiného se říká před volbami a něco jiného je reálné povolební vyjednávání, upozornil politolog.

Jednoznačně se podle něj nedá určit ani poražený voleb, přestože největší ztrátu, obzvlášť pokud jde o krajská a statutární města, utrpěla ČSSD. Podobná ztráta ve velkých městech se týkala také občanských demokratů, u nich jde ale o pokračování trendu platného již od minulých voleb. „V případě ODS nepokračuje propad, otázkou je, zda je to už odražení ode dna,“ okomentoval Just.

Žen v komunální politice přibylo na 27 procent, uvedlo Fórum 50%

Zastoupení žen v komunální politice po víkendových volbách mírně vzrostlo z 26 na 27 procent. Šanci stát se primátorkou mají dvě ženy. Z 37 žen kandidujících do Senátu jich do druhého kola voleb postoupilo osm. Vyplývá to z analýzy neziskové organizace Fórum 50%, která usiluje o vyvážené zastoupení žen a mužů v politice. Komunální politika je jediná, kde zastoupení žen od roku 1994 soustavně pomalu stoupá, uvedla dnes ředitelka Fóra 50% Jana Smiggels Kavková. „Ačkoli nás tento vývoj těší, výsledky stále nejsou nijak oslnivé. Ani na úrovni obcí zastoupení žen ještě nepřesáhlo takzvanou kritickou hranici 30 procent, kterou je nutné překročit, aby ženy začaly být v politice více vidět a slyšet,“ dodala.