Překvapení komunálních voleb: Mariánské Lázně obsadili Piráti

Mariánské Lázně – Zastupitelstvo složené ze samých žen nebo vítězství místních hasičů: volby do místních zastupitelstev přinesly mnohá překvapení. Nečekaného výsledku se dočkali i v Mariánských Lázních, kde s velkým předstihem vyhráli Piráti. To pro hejtmana Karlovarského kraje a zároveň i poslance Josefa Novotného byly volby překvapením dost negativním: zatímco před čtyřmi roky ho voliči v Sokolově svými preferenčními hlasy poslali do zastupitelstva, tentokrát naprosto propadl.

V Mariánských Lázních zřejmě bude pirátský starosta. Piráti v lázeňském městě vyhráli s náskokem téměř 10 % před druhým hnutím ANO. Piráti, jejichž lídrem byl Ondřej Knotek, získali 21,01 %, druhé ANO 11,15 % a třetí skončila Změna pro Mariánské lázně 8,88 %. Účast byla 36,16 %.

  • „Je to překvapivé. My jsme si v optimistických prognózách říkali, že bychom mohli oslovit tak 12 procent občanů a nakonec to bylo skoro o deset víc. To jsme nečekali. Máme radost, že náš program, na kterém jsme si dali záležet, a kandidátka oslovila lidi. Máme z toho respekt,“ řekl lídr kandidátky Ondřej Knotek.

Běda obci, které žena vládne?

Celkem ve třinácti stech obcích po celé republice lidé vybírali jen z jediné kandidátky. A už před volbami bylo jasné, že dvě obce v zemi povedou výhradě ženy. V Hranicích na Českobudějovicku a Okarci na Třebíčsku totiž žádní muži nekandidovali.

Hranice na Českobudějovicku se dvěma stovkami obyvatel leží jen pár kilometrů od rakouských hranic. Žena tuto obec vede už 5 volebních období, pokud nikdo nezpochybní hlasování, bude tomu tak i následující 4 roky. Ještě v minulém zastupitelstvu byli dva muži. Ani jeden ale svůj post obhajovat nechtěl.

Volební místnost
Zdroj: Dalibor Glück/ČTK

Také v obci Okarec na Třebíčsku nebude v zastupitelstvu ani jeden muž. Na kandidátce bylo 6 žen, 5 z nich bude vládnout. A voličům to evidentně vyhovuje, čistě ženské zastupitelstvo tu vládne v téměř stejné sestavě od roku 2006, a bude to tak i další čtyři roky. Spokojenost lidí se odrazila i v nadprůměrné volební účasti.  V Okarci volilo přesně 78 ze sta oprávněných voličů.

V Kytíně porazili hasiči rodinnou kandidátku

V obci Kytín v okrese Praha-Západ zvítězilo v komunálních volbách Sdružení hasičů, získali 69 % hlasů. Z celkem 9 mandátů získalo Sdružení hasičů 7 a Starostové a nezávislí 2. Neuspěla naopak nezávislá kandidátka, kterou tvořilo devět členů rodiny Bárových. Skončili až třetí za Starosty a nezávislými a mandát v zastupitelstvu nezískali. K volbám zde dorazilo 73,4 % ze 417 oprávněných voličů.

Hejtman – poslanec Novotný tentokrát neuspěl

Poslanec a hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný z ČSSD, který kandidoval na 13. místě kandidátky do městského zastupitelstva v Sokolově, nedosáhl na mandát. V komunálních volbách v roce 2010 přitom získal 1 788 preferenčních hlasů a do zastupitelstva města Sokolov se dostal z dvacátého místa kandidátky. Josef Novotný spolu s Jiřím Běhounkem jsou jediní dva hejtmani, kteří se nevzdali na výzvu vedení ČSSD buď funkce hejtmana, nebo poslaneckého mandátu. Hejtman Jiří Běhounek z Vysočiny získal 1 677 preferenčních hlasů a ze šestého místa kandidátky obhájil post v městském zastupitelstvu.

ANO mělo úspěch v obcích, kde podniká Agrofert

Hnutí ANO zvítězílo také v místech v nichž má závod skupina Agrofert vlastněna Andrejem Babišem. Nejvýrazněji pak v Lovosocích, kde sídlí největší výrobce hnojiv ČR Lovochemie.

  • Lovosice – Lovochemie – 1. ANO 2011 - 40,58 %, 2. KSČM 11,10 %, 3. ODS 10,26 %
  • Napajedla – Fatra – 1. Napajedelské fórum - ANO 2011 -  22,91 %, 2. Úsvit 15,05 %, 3. Moravané 14,44 %
  • Přerov – Precheza – 1. ANO 2011 – 21,90 %, 2. Společně pro Přerov 20,01 %, 3. KSČM 11,78 %
  • Pardubice II – Synthesia – 1. ANO 2011 – 21,30 %, 2. ČSSD - 18,99 %, 3. ODS 17,05 %
  • Olomouc – Olma - 1. ANO 2011 – 23,39 %, 2. ČSSD 18,70, 3. 11,07 %