Referenda o hazardu propadla, kvůli malé účasti je řada z nich neplatná

Praha – Na 16 místech voliči vedle voleb hlasovali také v místních referendech. Nejčastěji rozhodovali o hazardu. Zájem lidí ale příliš velký nebyl, dostatečnou účast měla zatím jen šest referend. Lidé z pražských Klánovic odmítli připojení nových domů na území Horních Počernic na klánovické silnice, obyvatelé Jenišova rozhodli, že nechtějí v obci těžbu kaolinu. Lidé v Bystřici nad Pernštejnem v místním referendu odmítli, aby ve městě vznikl závod na výrobu jaderného paliva. Obyvatelé z Vranova u Brna rozhodli, že si nepřejí výstavbu nových rodinných domů u rybníka nedaleko motokrosové dráhy.

Účast mnohde nepřesáhla potřebných 35 procent, a referendum je tak neplatné.

Referendum o hazardu neplatí například v Praze 8. K urnám tu přišlo jen 22,86 procenta voličů. Většina hlasujících přitom hazard odmítla. Stejně dopadlo i referendum o zákazu veškerého hazardu ve Štětí na Litoměřicku. Hlasování se zúčastnilo jen 19,1 procenta oprávněných voličů. Stejně jako v Praze 8 byla většina pro zákaz. Organizátoři proto chtějí v boji proti hernám pokračovat. „S tím už můžeme argumentovat, protože to je jasný signál radnici,“ řekl za iniciátory Milan Rygl.

O zákazu hazardu se nepodařilo rozhodnout ani v Lovosicích. K urnám přišlo 28,39 procenta voličů. „Pro zákaz hazardu se vyslovilo 87,1 procenta voličů,“ řekla Jana Závadová z městského úřadu. Jedna z iniciátorek referenda Dagmar Lendelová vidí za nízkou účastí malou propagaci. Nově zvolené zastupitelstvo by ale podle ní i přes neplatnost hlasování mělo názor lidí zohlednit: „Víc než dva tisíce lidí se jasně vyjádřily pro zákaz hazardu. K tomu by zastupitelé měli přihlédnout. Většinou to byli lidé v produktivním věku, mladé a seniory tato otázka příliš nezajímala.“

Také referendum o zákazu hazardu v Ústí nad Labem je neplatné. K urnám přišlo jen 18 procent voličů. Referendum se stejným účelem není platné ani v Ústí nad Orlicí. Hlasování se zúčastnilo 34,43 procenta lidí, zákonná hranice je přitom minimálně 35 procent. „Celkem 86,66 procenta těch, kteří přišli a hlasovali, hlasovalo pro vydání vyhlášky o zákazu hazardu, a 11,59 procenta hlasovalo proti,“ uvedl Jozef Polák z městského úřadu. Kdyby přišel dostatečný počet lidí, byly by výsledky pro radnici závazné, neboť byla splněna podmínka, aby pro navržené rozhodnutí hlasovalo více než 25 procent všech oprávněných voličů obce. Při neplatnosti referenda mohou být výsledky pro vedení města pouze inspirací.

Neplatí ani třetí referendum v Praze 10. Hlasovat přišlo jen 15,5 procenta lidí. Rozhodovali například o privatizaci bytů či opravě silnic. Výsledek referenda je neplatný také v Mikulově. K hlasování o přeměně historické hasičské zbrojnice na tržnici přišlo málo lidí. Referendum o budoucnosti žižkovského kopce Parukářka je rovněž neplatné. Hlasování se zúčastnilo málo lidí. Ti, kteří k urnám přišli, odmítli zástavbu.

Pasohlávky zakážou hazard i práci hlučným kutilům v neděli

Pasohlávky na Brněnsku zakážou hazard na území obce a také práci zahrádkářů a kutilů v neděli se sekačkami, cirkulárkami a dalšími stroji, které působí hluk. Rozhodli o tom v referendu, spojeném s komunálními volbami, tamní občané, řekl starosta Pasohlávek Tomáš Ingr (Moravané). Do referenda se zapojilo 64 procent z 611 obyvatel obce, kteří mohli hlasovat.

Průzkum, co si lidé myslí o konání referend
Zdroj: ČT24

Platné je naopak referendum ve Vranově u Brna. Obyvatelé v něm rozhodli, že si nepřejí výstavbu rodinných domů u rybníka blízko motokrosové dráhy. Podle starostky Kateřiny Jetelinové hlasovalo přes 36 procent voličů, nesouhlas s výstavbou vyjádřilo 80 procent z nich. „Rozhodnutí referenda je závazné, hlasovala-li pro ně nadpoloviční většina oprávněných osob, které se místního referenda zúčastnily,“ dodala Jetelinová.

Lidé z Klánovic zase nechtějí připojení nových domů na místní silnice. K referendu jich přišlo téměř 60 procent, proti připojení bylo 94 procent. Městské části vadí, že stovka nových domů, které vzniknou těsně u hranice obou katastrů, by měla být připojena k jejich silnicím, ty ale takový nápor neunesou. V Klánovicích už jedno referendum uspořádali v listopadu 2009. Obyvatelé tehdy výraznou většinou odmítli výstavbu golfového hřiště.

V Bystřici nad Pernštejnem obyvatelé v referendu odmítli, aby ve městě vznikl závod na výrobu jaderného paliva. Hlasovat přišlo 52 procent lidí. Se stavbou souhlasilo jen 683 voličů, zatímco 2 903 vznik závodu odmítlo. Starostu Karla Pačisku (ČSSD) výsledek zklamal. Spolek Bystřičáci, který proti vzniku závodu od začátku protestoval, je naopak spokojený.

Obyvatelé Jenišova v obecním referendu rozhodli, že nechtějí, aby se v obci těžil kaolin. Obec bude muset výsledky platného referenda respektovat. Jenže možností, jak těžbě zabránit, příliš nemá, spíš se tím zhorší prostor pro jednání, řekl po vyhlášení výsledků starosta Jenišova Ivan Truksa (nez). Těžbu v obci má v plánu společnost Sedlecký kaolin. Ta už získala na těžbu v jednom dole všechna povolení. V katastru obce je ale ještě další ložisko, kde by mohla v budoucnu začít těžba.

Černá Hora na Blanensku vystoupí kvůli příliš vysoké ceně vody ze Svazku vodovodů a kanalizací měst a obcí okresu Blansko. Rozhodli o tom v referendu, spojeném s komunálními volbami, tamní občané. Černá Hora bude muset podle starosty po vystoupení ze svazku vodu od vodáren nakupovat. Zdroje pitné vody na jejím území sice jsou, ale zatím nepatří radnici a městys je nemůže využít. Černá Hora na Blanensku vystoupí kvůli příliš vysoké ceně vody ze Svazku vodovodů a kanalizací měst a obcí okresu Blansko.

Blansko strhne zchátralý Hotel Dukla v centru města. Rozhodli o tom jeho občané v referendu spojeném s komunálními volbami. Hlasování se zúčastnilo 42 procent voličů a je platné. Celkem 75 procent z nich dalo radnici souhlas k tomu, aby zajistila demolici objektu, řekl tajemník blanenské radnice Josef Kupčík. Demolice přijde na zhruba 15 milionů korun. Hovoří se o ní již léta.