Klaus: Volební účast ovlivní absence politických stran s jasnou ideou

Praha - Volební účast v letošních senátních a komunálních volbách může být podle bývalého prezidenta Václava Klause ovlivněna rozkladem politického systému, kdy se vytratily jasně definované politické strany s ideovým názorem. Řekl to poté, co ráno odevzdal svůj hlas v pražských Kobylisích. Lidé mohli ještě dnes rozhodnout o složení radnic a o obsazení třetiny Senátu. Volební místnosti se uzavřely ve 14:00. Výsledky bude průběžně zveřejňovat na svém webu Český statistický úřad. Diváci ČT je mohou sledovat v rámci volebního vysílání ČT24 od 13:30 a na našem webu v rámci speciálu k podzimním volbám. Definitivně jasno v případě komunálních voleb by ale mělo být až v neděli ráno.

Současné volby jsou podle Klause nečitelné. Nebude se proto divit, pokud účast bude nižší než před čtyřmi lety. „Jsem smutný z naší politiky, z rozkladu našeho politického systému, z poztrácení se politických stran. Volič, aby si v Praze vybral mezi více než 30 podivně nazvanými seskupeními, já nevěřím, že to vůbec může být schopen udělat. Takže mám spíše smutek, že jsme politiku poztráceli, a myslím, že to musí mít dopad i na účast,“ řekl novinářům.  

Klaus doplnil, že i pro něj bylo letos těžké si mezi kandidujícími stranami vybrat. Poprvé prý použil metodu křížkování, kdy mohl vybírat kandidáty na více kandidátních listinách. „Prvně jsem se dopustil této věci, kterou považuji koncepčně, principiálně, fundamentálně za chybu,“ poznamenal. „Takhle politika neměla skončit a neměli jsme poztrácet dobře jasně definované politické strany, které za sebou něco nesou, které mají nějakou minulost, které nějaký ideový názor mají,“ dodal.  

Podezření na kupčení s hlasy

Podobně jako při minulých komunálních volbách se i letos objevila podezření na kupčení s hlasy, tentokrát v Ústí nad Labem, v Ostravě nebo v Českém Těšíně na Karvinsku. Policie prověřuje už třetí případ také v Bílině na Teplicku, ke kupčení mělo docházet i v Lovosicích, Litvínově a v Chomutově.

Někteří voliči údajně za své hlasy dostali až 500 korun. Podle Nadačního fondu proti korupci se hlasy prodávaly přímo nebo bylo voličům přislíbeno například odpuštění nájmu. Zatím jde ale jen o jednotlivá svědectví. Konkrétní důkaz - třeba ve formě nahrávky - chybí. Dosud není ani zřejmé, která ze stran si takto chtěla zajistit přízeň lidí. Kvůli prokázaným případům se před čtyřmi lety musely z rozhodnutí soudů volby v pěti městech opakovat.

Do zhruba poloviny dnešního volebního dne odevzdala svůj hlas v komunálních volbách více než třetina voličů. V senátních volbách je účast nižší. V pátek byl zájem o hlasování jen o málo nižší než při minulých volbách před čtyřmi lety. Senátory si tehdy přišlo vybrat v prvním kole voleb zhruba 45 procent voličů, obecní zastupitele pak 48,5 procenta. Do 20:00 odevzdala svůj hlas téměř čtvrtina voličů. Vysoká volební účast byla v první den voleb hlavně v menších obcích, v některých odvolila již více než polovina lidí.

Všichni šéfové parlamentních stran odvolili již v pátek, podobně jako prezident Miloš Zeman, který doufá, že volební účast v komunálních volbách dosáhne 50 procent. Od výsledků ale dopad na velkou politiku nečeká: „Samozřejmě to posílí sebevědomí některých stran a hnutí, a u jiných to naopak zeslabí, ale tady nejsme ve Francii, kde prezident po komunálních volbách vyměnil vládu,“ řekl v rozhovoru pro ČT.

Průběh voleb, 12:00 (zdroj: ČT24)

Více o pátečním hlasování

Politici odvolili, Zeman dopad na velkou politiku nečeká

Nechvalný stín voleb: Na Ústecku či Ostravsku hlášeno kupčení s hlasy

Volby kuriózně: Hlasování v obýváku či rodinná střetnutí…