Odborníci varují voliče: Křížkování není kroužkování

Praha – Česko dnes míří k volbám. Pro mnohé voliče i politiky je ale volební systém nepřehledný. Pokud například volič křížkuje v obecních volbách svého preferovaného kandidáta, znamená to něco jiného než kroužkování ve volbách parlamentních. „Křížek pro nějakého kandidáta znamená primárně hlas pro danou politickou stranu, za kterou kandiduje, a teprve až sekundárně je to preferenční hlas pro toho kandidáta,“ upozornil politolog Miloš Brunclík. Dodal, že šance „vykřížkovat“ kandidáta je tak velmi malá.

Ideální kombinaci svého budoucího zastupitelstva si mohou lidé vybrat několika způsoby. „Buď dáme křížek jedné straně, nebo volíme vybrané kandidáty napříč stranami a pak můžu dát hlas jedné straně a několika kandidátům,“ vysvětlil Vladimír Řepka, mluvčí ministerstva vnitra. Volič ale reálně nemá velkou možnost kandidáty preferovat.

Brunclík: Kandidáta lze vykřížkovat těžko

Volič má v podstatě tolik hlasů, kolik zastupitelů vybírá. Jejich počet najde napsaný na hlasovacím lístku. Odborníci ale upozorňují, že křížkování zastupitelů není to samé jako kroužkování kandidátů do Poslanecké sněmovny. „Křížek pro nějakého kandidáta znamená primárně hlas pro danou politickou stranu, za kterou kandiduje, a teprve až sekundárně je to preferenční hlas pro toho kandidáta,“ upozornil politolog Miloš Brunclík. „Volič si myslí, že uděluje preferenční hlasy, ale ta pravda je jiná,“ dodal politolog Kamil Švec.

Volební urny
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Politolog Tomáš Lebeda již dříve vysvětlil, že se rozhoduje hlavně o počtu mandátů pro politickou stranu, teprve poté se určuje, kdo mandáty obsadí. Přednost mají kandidáti uvedení v příslušném pořadí. Aby kandidát ze zadní pozice mohl využít konkrétní hlasy jemu odevzdané, musel by získat o 10 procent hlasů více, než kolik je průměrný počet hlasů na kandidátní listině jeho politické strany. Podle Lebedy je šance takto ovlivnit konkrétního kandidáta náročnější ve velkých městech.

Odborníci tak upozorňují na to, že volební systém do komunálních voleb je složitější než například do Senátu. „Volební systém není pro voliče srozumitelný a řekl bych, že není srozumitelný ani pro politiky. Strategie by byla tlačit na politiky, aby volební systém změnili tak, aby - pokud ten zájem bude - hlasovali pro konkrétní kandidáty, nikoliv pro politické strany,“ dodal Brunclík.