PODÍVEJTE SE: Kulomety na kolejích. Legiovlak přijel na Žižkov

Praha – Tři a půl roku trvalo, než se myšlenka rekonstrukce vlaku, s nimiž legionáři za první světové války ovládali Transsibiřskou magistrálu, změnila ve skutečnost. Repliku slavného vlaku a zároveň mobilní expozici legií, které vznikly před 100 lety, si můžete prohlédnout od dnešního odpoledne na Nákladovém nádraží Žižkov. Podívejte se na galerii:

Vlak tvoří zatím sedm z deseti plánovaných vagónů. K největším lákadlům patří replika plně vyzbrojeného obrněného vozu s dělem a těžkými kulomety. Legiovlak dále disponuje dvěma plošinovými vozy s materiálem a obrněným automobilem Austin nebo ubytovacím vozem, takzvanou těpluškou, která byla domovem po mnoho měsíců až 15 legionářům.

Přijede také vybavený vůz polní pošty, zdravotní vagon s ošetřovnou a štábní vůz pro důstojníky. Jednotlivé součásti bude lidem popisovat dobově oděná legionářská obsluha. V budovách Nákladového nádraží Žižkov (stránky zde) je dále připraven doprovodný program pro děti i dospělé, budou se například promítat dobové dokumenty.

Pět let na kolejích

Legiovlak vznikl díky projektu Legie 100, který připomínkové akce pořádá (stránky zde). Od jara příštího roku bude pět let křižovat republiku a umožní lidem seznámit se na vlastní oči s tím, jak se ve vlaku žilo a bojovalo. Na Nákladové nádraží Žižkov může veřejnost zavítat během října. „Legiovlak bude na Nákladovém nádraží prakticky celý říjen. Navštívit ho může každý, ale zaměříme se hlavně na školáky, kteří toho o hrdinství našich legií příliš nevědí,“ zve návštěvníky mluvčí Československé obce legionářské Miloš Borovička.

Na Vítkově se dnes také uskuteční rekonstrukce slavné přísahy České družiny. Skutečná přísaha České družiny, první dobrovolnické jednotky Čechoslováků na východní frontě, proběhla 11. října 1914 na Sofijském náměstí v Kyjevě. Podle juliánského kalendáře to bylo 28. září, tedy na svátek svatého Václava. Na frontu byli českoslovenští dobrovolníci posláni již v říjnu, jednotka v té době podle Borovičky čítala 744 vojáků.

„Datum přísahy se přijímá jako datum vzniku legií v Rusku, ačkoliv si tak naši dobrovolníci ještě neříkali,“ uvedl Jiří Charfreitag, tajemník projektu Legie 100. Při rekonstrukci historické události převezmou muži v historických uniformách na Čestném dvoře Národního památníku na Vítkově repliku praporu. Oslavy vzpomenou i na dobrovolnickou rotu Nazdar, která svůj praporec získala jen o den později ve francouzském Bayonne.

Legie v Rusku byly jednotky složené z dobrovolníků, kteří se hlásili do carské armády a vytvořili Českou družinu. Ta se postupně přeměnila v Československé vojsko na Rusi o síle tří divizí. Legionáři se vyznamenali zejména v bitvách u Zborova a Bachmače proti rakousko-uherským a německým vojskům. Převzali kontrolu nad Transsibiřskou magistrálou, kterou drželi v bojích proti Rudé armádě s pomocí 63 vlaků o 40 vagonech. Do vlasti se vrátili po strastiplném putování na lodích z Vladivostoku.