Vakcinologové: Děti bychom měli proti rotavirům očkovat

Praha – Průjmy, zvracení, bolesti břicha, teploty. U rotavirových infekcí platí, že čím mladší dítě, tím závažnější průběh. Vakcionologové by rádi prosadili, aby očkování proti rotavirům začaly hradit zdravotní pojišťovny, a zároveň vydali nové doporučení, kde rodičům preventivní očkování doporučují. Vakcína se přitom musí podat dítěti maximálně do půl roku od narození.

Vakcinologové: Proti rotavirům bychom měli děti očkovat (zdroj: ČT24)

„Bohužel je to stále na prvním místě důvodu hospitalizace u dětí do tří let,“ poukazuje na závažnost onemocnění Hana Cabrnochová, místopředsedkyně České vakcinologické společnosti. Sto padesát tisíc, tolik dětí se totiž v Česku každý rok nakazí rotavirovou infekcí. V nejvíce ohrožené skupině dětí do pěti let se uvádí, že zhruba čtyři tisíce z nich skončí v nemocnici a z toho celých 35 % na jednotce intenzivní péče.

Právě kvůli těmto vysokým počtům nemocných dětí chce Česká vakcinologická společnost po pojišťovnách uhrazení několikatisícové ceny za očkování. Zároveň se její členové snaží přesvědčit samotné rodiče, kteří očkování často odmítají. Většinou argumentují tím, že jde o zbytečnou hysterii a že dostatečná hygiena onemocnění zamezí. Rotaviry jsou ale velmi rozšířené a k jejich přenosu stačí přímý kontakt s nakaženým nebo olíznutí kontaminového předmětu. Mezi malými dětmi se tak šíří velmi rychle. 

Co to je rotavirové onemocnění?

Jde o průjmové onemocnění způsobené viry – rotaviry, které napadají sliznici tenkého střeva a tak vyvolávají zejména u dětí do pěti let těžké průjmy, zvracení, bolesti břicha a někdy také teplotu. Riziko spočívá v dehydrataci, ztrátě tekutin, způsobené právě intenzivním vodnatým průjmem a zvracením. Naprosto zásadní je proto příjem tekutin. V krajním případě může po několika hodinách nastat ztráta vědomí, selhání orgánů a smrt.

Čeští vakcinologové spoléhají na zkušenosti ze zahraničí, kde po plošném očkování proti rotavirům klesl počet případů o desítky procent. Vakcínu považují za nejúčinnější prevenci nejen onemocnění, ale také samotného šíření rotavirové infekce. Za očkování se nově postavila také Národní imunizační komise a doporučuje ho i Světová zdravotnická organizace (WHO).

Pojišťovny vyžadují další informace

Závažnost onemocnění je hlavním argumentem vakcinologů pro hrazení očkování pojišťovnami. Ty po nich ale chtějí další data. „Chceme sledovat dynamiku onemocnění rotaviry a poté, co bude toto vyhodnoceno, tak podle toho se očkování zařadí mezi plně, nebo částečně hrazená očkování,“ uvedl Tom Philipp, náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní pojištění.

Přitom právě cena vakcíny je důvod, proč někteří rodiče své děti nenaočkují. Jedna dávka se pohybuje v řádu stovek korun, ale je potřeba ji podat dvakrát až třikrát. Celková cena se tedy pohybuje kolem 3 000 korun