Čeští vojáci dostali medaile za službu v zahraničních misích

Praha – „V průběhu mise jsem byl vyslán na šest měsíců do Afghánistánu, kde jsem pracoval jako důstojník na americkém velitelství, které se zabývá výstavbou a výcvikem ozbrojených sil,“ říká major Marián Varga, který dnes patřil mezi 60 českých vojáků oceněných za službu v zahraničních misích ve strukturách NATO a Evropské unie. Vojáci dostali medaile za svou službu mezi lety 2011 až 2014 a ocenění jim předal zástupce náčelníka generálního štábu generálmajor Josef Bečvář.

Vojáci dostali medaile za zahraniční mise (zdroj: ČT24)

Na šest desítek vojáků nezískalo medaili za přímou účast na bojištích, přesto je jejich práce pro fungování misí důležitá. „ Nejedná se jen o sezení v kancelářích, ale jde o působení na různých vojenských cvičeních. Tito vojáci vyjíždí do operací, kde jsou jednotky jak EU, tak jednotky NATO,“ vysvětluje Josef Bečvář. 

Například major Varga absolvoval už šest zahraničních misí. Poslední tři roky působil v nizozemském Brunssumu, který je jedním ze tří operačních velitelství NATO. Varga tam cvičil příslušníky afghánské armády.

Armáda má speciální web, kde se lidé mohou dozvědět nejen o aktuálních misích a o počtu vyslaných vojáků, ale je zde i historie těchto výjezdů, články o působení české armády za hranicemi republiky a dokonce můžete českým vojákům protřednictvím stránek poslat krátký vzkaz. 

Česká republika má v současnosti asi 400 dalších vojáků, kteří slouží jak v bojových, tak i v mírových misích v zahraničí. Nejvíce jich je v Afghánistánu, ale vedle toho jsou Češi součástí misí také v Mali, Somálsku, Kosovu nebo na Sinaji. Vládu na konci října čeká schválení zahraničních misí českých vojáků na další dva roky.