Revmatické nemoci nejsou jen „výsadou“ stáří, varují lékaři

Brno - Revmatická onemocnění nerovná se stáří, upozorňují lékaři. Přibývá totiž i mladých lidí, kteří trpí Revmatoidní artritidou či Bechtěrevovou nemocí. Podle lékařů to není vyšším počtem nemocných, ale lepší diagnostikou, která umožňuje choroby odhalit i u mladších lidí.

„První příznaky mě potkaly před čtyřmi lety po hokejovém turnaji,“ vzpomíná dnes třicetiletý Tomáš Janeček. Pracoval jako zdravotník u záchranné služby, ze dne na den se ale sám stal pacientem. „Všechno začalo bolestmi za krkem a bolestmi zad, které se postupně rozšířily i do velkých kloubů. Během dvou týdnů ze mě byl v podstatě ležící pacient,“ pokračuje Janeček.

To, co nejprve vypadalo jako nachlazení z hokeje, mu obrátilo život naruby. Lékaři vyvrátili dnu a diagnostikovali Bechtěrevovu nemoc. Ve svých šestadvaceti letech potřeboval pomoc i s běžnými úkony, jako je hygiena nebo jídlo. „V noci jsem křičel bolestí, nebyl jsem schopen vůbec ničeho,“ uvedl Janeček.

O zkušenosti s Bechtěrevovou nemocí hovoří Tomáš Janeček (zdroj: ČT24)

Léky nezabíraly, poslední šancí byla biologická léčba. „V té době už byly bolesti takové, že nebylo snesitelné s nimi fungovat. Kromě silných opiátů, které berou lidi na rakovinu, vůbec nic nepomáhalo. A než být závislý na opiátech, to tady možná raději nebudu. Nikdy v životě jsem nic horšího nezažil,“ líčil Janeček.

Biologická léčba Tomáši Janečkovi nakonec zabrala. Dnes už díky ní třetím rokem žije bez problémů, na částečný úvazek se vrátil i k práci u záchranky. „Dá se s tím normálně fungovat. Jen jednou za 14 dní si musím píchnout injekci a musím žít trochu opatrněji, mít pravidelný biorytmus,“ uzavřel Janeček.

Není to otázka věku

Tomáš Janeček je ukázkou, že zažitá představa „revma rovná se stáří“ je mylná. „Není to pravda. Na druhou stranu k více mladším pacientům může přispívat i to, že jsme dnes schopni chorobu diagnostikovat i v mladším věku,“ vysvětlila lékařka Leona Procházková z Fakultní nemocnice u svaté Anny. Třeba revmatoidní artritidu, která je vedle Bechtěrevovy nemoci dalším chronickým zánětlivým onemocněním, mohou mít i malé děti.

„Dodnes nevíme, co tyto nemoci způsobuje. Už ale známe několik činitelů, které se na nich podílejí. Patří mezi ně genetická predispozice a pak zřejmě přijde nějaký spouštěč, například infekce nebo stres, který spustí připravené onemocnění,“ dodala Procházková.

Revmatoidní artritidou v Česku trpí zhruba jeden člověk ze sta, Bechtěrevovu nemoc má mezi půl až dvěma procenty obyvatel. Jen v Brně přijde k lékařům s nějakým zánětlivým revmatickým onemocněním průměrně jeden nový pacient denně.