Mysleli jsme si, že jedeme do Anglie na fotbal, vzpomíná „Wintonovo dítě“

Praha - „Pamatuju si všechno, poprvé nás z Brna vzali do Prahy, ukázali nám Prahu. Všem dětem chtěli dát pocit, že jedou na dovolenou, že to bude příjemné, že je Anglie zajímavá - fotbal a tak dále.“ Tak vzpomíná na svůj odjezd do Velké Británie jedno z tzv. Wintonových dětí Hugo Marom. Dnes 86letý letecký inženýr a projektant narozený v Brně žije v izraelském Tel Avivu. Dnes jede na návštěvu do Brna a v pátek Maroma přivítá na Pražském hradě prezident Miloš Zeman.

Hugo Marom: Nicholas Winton je fantastický člověk (zdroj: ČT24)

Hugo Marom měl za druhé světové války to štěstí, že před nacistickou protižidovskou represí v tehdejším protektorátu odjel za pomoci Sira Nicholase Wintona spolu se svým mladším bratrem do Spojeného království. Díky tomu se jim podařilo uniknout holocaustu. O Wintonovi, kterému vděčí za svůj život, dnes hovoří jako o fantastickém člověku.

  • „Nejenom moji rodiče, ale všichni rodiče, kteří poslali své děti do země, kterou neznali, k lidem, které nepoznali, a vůbec nevěděli, kam ty děti jdou, byli hrdinové. Ještě nevěděli o koncentráku, možná měli zdání, že ta situace bude horší.“

Ihned v roce 1945 se Marom do Československa vrátil jako kadet britského královského letectva. Během války však zahynulo mnoho jeho známých z rodného města a jejich majetky byly již znárodněny. „Situace byla jiná v tom, že jsme přišli domů a v tom bytě bydlel někdo jiný,“ vzpomíná dnes Marom.

  • „I léta poté jsem nevěřil, že je možné, že všichni zahynuli. Věřil jsem, že jsou někde na Sibiři nebo jsou někde zavření.“
Hugo Marom, tzv. Wintonovo dítě
Zdroj: ČT24

Jako mladík proto bydlel v Brně na Mokré hoře u známé židovské rodiny, která se právě vrátila z koncentračního tábora v Osvětimi. V roce 1948 pak Marom odcestoval do právě vzniklého státu Izrael, kde vedl letecký výcvik izraelských letců, založil firmu na plánování letišť a podílel se i na humanitární akci pro stovky dětí v Africe.

Podle jeho slov vděčí židovský stát za svůj vznik mimo jiné i tehdejší československé podpoře. „Kdyby nebylo české pomoci, nebyl by dnes stát Izrael,“ řekl Marom v Událostech, komentářích.

Winton si 28. října přijede pro Řád bílého lva

Sir Nicholas Winton v roce 1939 zachránil 669 židovských dětí před transportem do koncentračních táborů. Z tehdejšího Československa jim zajistil odjezd několika vlaky do Spojeného království.

Prezident Miloš Zeman se mu za jeho činy rozhodl udělit 28. října nejvyšší státní vyznamenání České republiky - Řád bílého lva. Winton, který letos oslavil 105. narozeniny, chce přijet na ceremonii osobně.