Obviněná protokolářka se po nehodě zaštiťovala Pickem, ten o tom nic neví

Praha - Šéfka protokolu ministerstva obrany Štěpánka Nezmarová se dnes u soudu zpovídala z údajného najíždění na policistu při dubnové nehodě na Pražském hradě. Měla se prý zaštiťovat jménem poradce Miloše Zemana a exministra obrany Vlastimila Picka. Ten ale dnes u soudu prohlásil, že o tom nic neví. Žena vinu popírá, za násilí na úřední osobě jí hrozí až šest let vězení.

Protokolářka Štěpánka Nezmarová si 24. dubna 2014 jela zacvičit do tělocvičny Pražského hradu. V té době zde ale probíhal summit Východního partnerství, a tak ji policisté nemohli pustit. Dva dopravní policisté, kteří kvůli přijíždějícím delegacím řídili dopravu, dříve vypověděli, že na Nezmarovou gestikulovali, aby ulicí nejela. Nechtěla je ale prý poslechnout a pak jednoho z nich údajně tlačila zhruba metr. Namířil na ni prý zbraň a pak zastavila. Policisté tvrdí, že jim Nezmarová vyhrožovala svými známostmi a zaštiťovala se jménem Vlastimila Picka. 

Bývalý náčelník armádního generálního štábu Picek ale dnes při svědecké výpovědi před soudem řekl, že o tom nic neví. Před incidentem 24. dubna byl na Pohořelci nedaleko Hradu. Nezmarová mu volala telefonem a byla rozrušená. „Říkala, že měla nehodu a je to velké nedorozumění. Nevěděla, co se děje a snažila se to vysvětlit,“ řekl. Jeden ze zasahujících členů Vojenské policie ale uvedl, že Nezmarová tvrdila, že má schůzku s Pickem. Generál řekl, že podobné setkání v plánu nebylo. Picek na místě strávil zhruba čtvrt hodiny a pak odjel.

Soud také vyslechl dva kolegy Nezmarové z protokolu ministerstva kvůli ozdobné liště na jejím autě. Údajně měla být poškozená po střetu s policistou. Pracovníci ale shodně uvedli, že lišta byla pochroumaná již dříve. Příčinou bylo prý parkování v práci, kde je v garáži málo místa, a Nezmarová podle nich stála autem často nadoraz ke zdi. Uvedli také, že se jejich nadřízená mnohdy stávala terčem vtipů, při kterých si dělali legraci z jejích řidičských dovedností. Auto bylo údajně oťukané z více stran. „Měli jsme poznámky ve smyslu, kde zase parkovala,“ uvedl jeden z nich.

Obhájkyně Nezmarové, někdejší ministryně spravedlnosti Marie Benešová, novinářům řekla, že rozpory ve výpovědích chce vyřešit až v závěrečné řeči. Není podle ní důležité, proč tam Nezmarová jela, ale že se kolem nevinné záležitosti seběhly policejní manévry a policista na ni prý zcela zbytečně tasil zbraň. Soud dnes vyslechl řadu policistů, kteří na místě zasahovali. Rozhodnutí zatím nepadlo. Soudkyně hlavní líčení odročila na listopad kvůli předvolání dalších svědků.

Vydáno pod