Závislých na hazardu přibývá, Češi prohrají desítky miliard ročně

Praha – Na hazardních hrách je závislých stále více lidí. Za posledních pět let stoupl počet patologických hráčů zhruba o třetinu, na současných sto tisíc. Po městech a obcích se proto do boje s hazardem začínají víc zapojovat také kraje, návrh na regulaci hazardu mají na stole i poslanci. Snahu jim ale komplikuje rychle se šířící novinka – takzvané kvízomaty.

Některá města se vznik heren snaží omezit vyhláškami, například v Kladně nebo v Příbrami. V Mnichově Hradišti o tom teď lidé hlasují ve veřejné anketě. Většina se zatím přiklání k regulaci hazardu. Postoje radnic se ale různí město od města. Zatímco v jedné obci se snaží automatů zbavit, hned v té sousední si můžou hráči vybírat z desítek příležitostí.

Nejnověji se boj rozhořel v podhůří Krkonoš. V Trutnově sepisují lidé proti automatům petice. Starosta to ale považuje za předvolební populismus, město podle něj s hernami problém nemá. Ve třicetitisícovém městě přitom může gamblerství podle odhadů vážně ohrožovat až tři a půl tisíce lidí. „Výzkumy uvádí, že patologické hráčství zhorší kvalitu života i deseti až patnácti lidem v okolí hráče,“ uvedl odborník na závislosti z RIAPS Trutnov Ondřej Čalovka. Ve Dvoře Králové proto zakázala radnice herny už před rokem. Místní to posvětili i v referendu. Výherních automatů a poutačů lákajících na vysoké výhry se ale stejně dodnes nezbavili.

V Náchodě dohlíží na hráče kamery

Jinde jdou cestou postupného omezování. Jedním z prvních východočeských měst, které s regulací začalo, byl v roce 2011 Náchod. Z 33 původních heren jich zbylo deset, jejich majitelé se navíc zavázali, že budou na hráče více dohlížet. Všechny osoby, které do herny vcházejí, proto monitoruje kamerový systém. „V tuto chvíli není v podstatě možné, aby hrál na automatech nezletilý,“ dodala mluvčí radnice Nina Adlof.

Hazard je omezený i ve většině městských částí i v Brně. Politici se ale v předvolební debatě České televize shodli, že by ho chtěli zakázat úplně všude, protože regulace podle nich není dostatečně účinná. Úplný zákaz už v pondělí prosadili zastupitelé městské části Brno-střed. Přestala tak platit výjimka, kterou měla některá kasina. Městská část reagovala na stanovisko antimonopolního úřadu. Podle něho města a obce nesmí při regulaci heren zvýhodňovat určité provozovatele. Změnu musí dnes ještě schválit magistrát. Heren by tak mělo být až desetkrát míň než loni.

V Česku přibývá lidí závislých na hazardních hrách (zdroj: ČT24)

Proti hazardu proto začínají bojovat také kraje. Středočeský teď například mimořádně uvolnil na prevenci dva miliony korun. Peníze dostaly neziskové společnosti, které se těmito problémy zabývají. „Chceme to dostat do systému. Nemůže to být nárazníkově, protože organizace musí vidět nějaký dlouhodobý výhled,“ řekl České televizi hejtman Miloš Petera (ČSSD).

Nebezpečné kvízomaty

Regulaci hazardu a snahu mnohých měst bojovat s ním ale komplikuje rychle se šířící novinka - takzvané kvízomaty. Rozšířily se hlavně do míst, kde je hazard regulovaný vyhláškami. Automat se tváří jako vědomostní kvíz - hráč si může vybrat jeho typ a po vložení peněz odpovídá na otázky. Na základě odpovědí se mu buď zvyšuje, nebo snižuje vložený kredit. Podle výkladu ministerstva jde ale o klasickou sázkovou hru se znalostními otázkami. Vědomosti sice rozhodují o výši výhry nebo prohry, vše ostatní je ale dílem náhody, což je podle resortu jasné porušení loterijního zákona.

V posledních měsících se desítky kvízomatů objevily například ve Vimperku na Prachaticku. Radnice proto okamžitě všechny označila a podala na jejich provozovatele trestní oznámení. Ti se ale brání, že o výhře nerozhoduje náhoda, ale znalosti účastníka soutěže. Ministerští úředníci s tím ale nesouhlasí, v Česku už proto v rámci trestních oznámení označili 75 konkrétních provozoven. Specializovaný finanční úřad vede s provozovateli správní řízení, ve kterém může být uložena pokuta až 10 milionů korun. Jedna takto vysoká sankce už padla. V rámci zákona o loteriích je svého druhu nejvyšší.

Ministerstvo financí chce dostat hazard z restaurací nebo čerpacích stanic

V Česku se spolu s rostoucím počtem závislých na hazardu množí i nelegální herny. Sdružení provozovatelů centrálních loterijních systémů SPELOS proto spustilo webovou mapu, kde nelegální herny zaznamenává. Patologické hráčství se snaží omezovat i ministerstvo financí. V připomínkovém řízení je návrh zákona, který počítá s mnohem tvrdší regulací. Klasické herní automaty by měly skončit úplně, pokračovat budou pouze videoloterijní terminály napojené na centrální síť. A ty budou povolené pouze v kasinech či hernách. Z restaurací nebo čerpacích stanic by měl hazard zmizet docela. Poslanci navíc poslali do druhého čtení zákon, který by měl na videoloterijních terminálech omezit maximální výši výher i vkladů, aby napříště nebylo možné prohrát statisíce za jediný večer. 

Všechny obce v Česku mohou hazard regulovat od loňského roku. Ve sporu jde ale především o peníze. Města totiž mají z hazardu i příjmy do rozpočtu. V roce 2012 prohráli Češi skoro 32 miliard. I když počet závislých na hazardu roste, těch, kteří se jdou léčit, naopak mírně ubývá. V roce 2009 prošlo léčebnami 2 052 pacientů, v roce 2012 jich bylo o sto méně.

Vydáno pod