Epidemie žloutenky nekončí, pronikla i do škol

Praha - V Česku už 2,5 měsíce řádí žloutenka typu A. Epidemie je zatím hlášena z Prahy a Středočeského kraje a pronikla už i do škol. V ostatních částech republiky je její výskyt stejný jako v sezoně. Větší počet nemocných je pouze v Moravskoslezském kraji, kde se ale jedná o ohraničenou lokální epidemii. Zatím největší nárůst nemocných byl minulý týden, kdy se potvrdilo 87 nových případů. K dnešnímu dni je v ČR 367 nakažených. Podle hlavního hygienika Michaela Víta bude onemocnění narůstat ještě v průběhu září a října, kdy dětem začíná nový školní rok a lidé se vrací z exotických rekreací, nejčastěji z Egypta a Tuniska.

Ve středních Čechách se nemoc objevila v základní škole na Mělnicku, Benešovsku a v okrese Praha-východ a ve střední škole v Nymburku. Pražští hygienici zatím vědí o jedné žákyni deváté třídy základní školy. Podle hygieniků se lidé mohou nakazit například i společným kouřením vodní dýmky nebo pitím ze stejné láhve vody. 

Žloutenka se na počátku vůbec poznat nemusí. Její inkubační doba je 15 - 50 dní a příznaky jsou nespecifické. Mohou to být bolesti kloubů, hlavy, někdy zvýšená teplota, zvracení a celková nevolnost. Velmi brzy se začne objevovat tmavá moč, což už je známkou hromadění žlučového barviva. Žlutá kůže a oči se ale nemusí vyskytovat u všech nakažených lidí.

Pozor na látkové ručníky

V minulých letech žloutenkou onemocnělo kolem 1000 obyvatel ročně. Od roku 2000 se výskyt onemocnění snížil. Příčinou ale mohlo být rozsáhlé očkování po povodních. Nyní se podle Víta objevila pravděpodobně neimunní populace. Podrobné informace, jak se proti žloutence bránit, najdou lidé na internetových stránkách zloutenky.cz.  

Hygienik Michael Vít se přesto domnívá, že není třeba šířit žádnou paniku. Žloutenka typu A je známá jako onemocnění špinavých rukou, podle primářky Infekční kliniky FN Na Bulovce Hany Roháčové je proto nejlepší prevencí mytí rukou. Lidé by se ale měli vyvarovat i použití látkových ručníků na toaletách.

Pokud už se onemocnění potvrdí, pacienti jsou hospitalizováni na infekční oddělení. Délka pobytu záleží na průběhu klinických příznaků. V průměru je to kolem jednoho týdne až deseti dnů. „Lidem ale není dobře ještě několik týdnů po onemocnění a musí počítat s tří až čtyř týdenní rekonvalescencí,“ dodala Roháčová.   

Epidemie žloutenky nekončí, nemocných stále přibývá.
Zdroj: ČT24